Trostruki užitak: Kolač kojem niko ne može odoljeti!
Ovaj odličan kremasti kolač mnogima je jedan od najdražih deserata! Fini biskvit s orasima, puno kreme, Petit keksi....
Ovo je mnogima jedan od najdražih recepata za desert.
Fini biskvit s orasima, puno kreme, Petit keksi, samo su neki od razloga da slasno zagrizete u ovaj kolač čiji je recept objavljen na portalu Slatki svijet.
Sastojci:
BISKVIT S ORASIMA:
6 bjelanaca
200 g šećera
150 g mljevenih oraha
2 kašike mrvica od hleba
2 kašike glatkog brašna
KREM:
6 žumanaca
200 g šećera
2 praška za puding s ukusom vanile
700 ml mlijeka
200 g margarina sobne temperature
100 g mliječne čokolade
ČOKOLADNA GLAZURA
150 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
2 kašike vode
OSTALI SASTOJCI ZA NADJEV
Petite beurre keksi
mlijeko za umakanje keksa
malo ruma
Priprema
Bjelance i šećer izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe, mrvice i brašno pa lagano izmiješajte smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi do 180 °C.
Za pripremu krema žumanc izmiksajte sa šećerom, pudingom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljene žumance pa kuvajte krem na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Ohlađeni krem izmiksajte s margarinom sobne temperature pa podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu.
Ohlađeni biskvit premažite svijetlim kremom. Preko krema posložite keks namočen u mješavinu mlijeka i ruma. Keks premažite čokoladnim kremom pa cijeli kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Kolač prije posluživanja dobro rashladite.
Izvor: Kolektiv.me
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.