x

Trostruki užitak: Kolač kojem niko ne može odoljeti!

Ovaj odličan kremasti kolač mnogima je jedan od najdražih deserata! Fini biskvit s orasima, puno kreme, Petit keksi....

Ovo je mnogima jedan od najdražih recepata za desert. 

 

Fini biskvit s orasima, puno kreme, Petit keksi, samo su neki od razloga da slasno zagrizete u ovaj kolač čiji je recept objavljen na portalu Slatki svijet. 

 

Sastojci: 

 

BISKVIT S ORASIMA:

 

6 bjelanaca

 

200 g šećera

 

150 g mljevenih oraha

 

2 kašike mrvica od hleba

 

2 kašike glatkog brašna

 

KREM:

 

6 žumanaca

 

200 g šećera

 

2 praška za puding s ukusom vanile

 

700 ml mlijeka

 

200 g margarina sobne temperature

 

100 g mliječne čokolade

 

ČOKOLADNA GLAZURA

 

150 g čokolade za kuvanje

 

2 kašike ulja

 

2 kašike vode

 

OSTALI SASTOJCI ZA NADJEV

 

Petite beurre keksi

 

mlijeko za umakanje keksa

 

malo ruma

 

Priprema

 

Bjelance i šećer izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe, mrvice i brašno pa lagano izmiješajte smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi do 180 °C.

 

Za pripremu krema žumanc izmiksajte sa šećerom, pudingom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljene žumance pa kuvajte krem na laganoj vatri dok se ne zgusne.

 

Ohlađeni krem izmiksajte s margarinom sobne temperature pa podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu.

Ohlađeni biskvit premažite svijetlim kremom. Preko krema posložite keks namočen u mješavinu mlijeka i ruma. Keks premažite čokoladnim kremom pa cijeli kolač prelijte čokoladnom glazurom.

 

Kolač prije posluživanja dobro rashladite.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.