x

Trudnice na sarajevskoj Žutoj tabiji prakticirale jogu i učile o prvim izazovima majčinstva!

Na sarajevskoj Žutoj tabiji jučer su održane korisne radionice za trudnice tokom kojih su buduće mame mogle uživati u vježbanju s elementima joge, nakon čega su upoznate sa školama za trudnice, te su im dati mnogi savjeti za postporođajnu brigu o sebi i bebi, o dojenju, matičnim ćelijama, o pravilnom nošenju bebe, a naglašena je i važna uloga pedijatra.

Radionice su bile interaktivnog tipa i vodili su ih kvalificirani stručnjaci, a cilj im je da poduče mame i one koji to tek planiraju postati, ali i očeve i sve zainteresovane, o temama koje su jako bitne.

 

``Kad sam bila u drugom stanju često sam na internetu pokušavala pronaći informacije i upravo iz razloga jer smo primijetili da nedostaje ovakvo nešto, odlučili smo zajedno s kompanijom Bio Sava organizovati današnji događaj``, rekla je Zinaida Jamakosmanović, direktorica agencije za odnose s javnošću ZI Public Relations koja je suorganizatorica događaja.

 

Forume zamijeniti savjetima stručnjaka

 

Ovo je prvi ovakav događaj koji se organizuje u BiH, rekla je naša sagovornica, dodajući kako žene često posežu za neformalnim forumima umjesto da se obrate stručnim osobama. 

 

Prva radionica je bila Joga za trudnice na otvorenom kroz koje su buduće mame učile o ispravnim tehnikama disanja i opuštanja. Mnogo je i drugih koristi od vježbanja u toku trudnoće, o čemu je trudnicama pričala Nataša Mujagić, viša medicinska sestra Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo.

 

``U trudnoći nije cilj steći kondiciju već se rade vježbe kojima se jačaju mišići koji učestvuju u porodu i koji su opterećeni u trudnoći porastom težine, promjenom težišta tijela, istezanjem mišića i slično. Rade se vježbe koje sprječavaju poteškoće u trudnoći, kao što su oticanje nogu, proširene vene, nestabilni zglobovi, bolovi u leđima... Vježbanje s trudnicama nije ni fitness nti gimnastika nego je posebna grupa s kojom treba znati šta se smije, a šta ne smije raditi, tako da je jako bitno da se time bave stručne i dobro edukovane osobe, a ne neke neformalne grupe``, istakla je Mujagić koja se već 25 godina bavi pripremama za porod i završila je međunarodne edukacije.

 

Ona je rekla kako se radi o vježbama osmišljenim za trudnice koje imaju elemente joge. Vježbe se rade polako, s koncentracijom na određene dijelove tijela jer je za trudnicu vrlo bitno da osjeti svoje tijelo, da osjeti šta se događa ima li negdje neku tenziju ili bol i da taj dio opusti. Svrha vježbi jeste da ojača dijelove tijela koji učestvuju u porodu, da ojača mišiće koji su opterećeni u trudnoći. Vježbama se sprječava ispuštanje tabana, otečene, bolne noge, grčevi u listovima, proširene vene, nestabilne zglobove, bol u donjem dijelu leđa i slično.

 

Ona je trudnicama dala i određene preporuke što se tiče ishrane prije vježbanja i rekla kako bi dva sata prije vježbi trebale pojesti neki lagan obrok, mokraćni mjehur treba biti prazan, trebaju piti vodu prije i poslije vježbanja, a ako je vrijeme toplo, i u toku vježbanja.

 

Psihofizičkom pripremom protiv straha od nepoznatog

 

Sabiha Dervišević, diplomirana medicinska sestra, glavna sestra Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, govoreći o značaju psihofizičke pripreme trudnica za porod, rekla je kako svaka trudnica ima strah od nepoznatog kojeg se treba riješiti tako što će se informisati o svemu što je očekuje tokom poroda i naučiti kako da se nosi s tim.

 

``Kada žena zatrudni, njen organizam doživi promjene, svaka trudnica se brine kako će se poroditi, imaju strah od nepoznatog, jer ne znaju ništa o porodu. U našim salama, koje su besplatne, učimo trudnice o porodu. Cilj psihofizičke pripreme jeste da porođaj prođe u najboljem redu. Trudnoća je normalno fiziološko stanje, a porođajni bol ne signalizira ništa loše nego da je došlo vrijeme da se beba rodi``, rekla je Dervišević, dodajući kako se trudnice upoznaju s porođajnim fazama, šta se u kojoj dešava te kako počinje porod i koliko traje.

 

Trudnice se posebno uče kako da pravilno dišu tokom poroda.

 

``Kroz vježbe se učite da idete da se porađate, ne idete da neko na vama radi, vi učestvujete u porodu, treba da imate otvorene oči dok rađate i da porod ne bude za vas strašno, već prekrasno iskustvo``, poručila je Sabiha mamama, dodajući kako svaka mama, zahvaljujući psihofizičkim pripremama može pamtiti prekrasno iskustvo, bez da joj u sjećanju ostane samo bol ili da se ni ne sjeća kako je prošlo.

 

Trudnice su savjetovane, da budu pribrane, da na vrijeme pripreme sve stvari i naglašeno je da je normalno sve ono što u trenutku nakon poroda osjećaju, radost, sreća, plač i umor. Organizam doživi hormonalne promjene, u trenutku trudnica može biti plašljiva, vesela, razdražljiva, a svako od tih stanja je normalno. 

 

U Zavodu postoje četiri sale (Centar, NDC Otoka, Vojničko polje i Vogošća) za psihofizičku pripremu trudnica za porod u kojima u prosjeku bude 15 do 20 trudnica. Potrebna je samo dobra volja trudnice da dođe. U sarajevske škole za trudnice dolaze trudnice i iz drugih kantona, čak i iz Republike Srpske. Vježbe rade educirane sestre i pružaju im najkorisnije informacije koje će im pomoći za vrijeme poroda. Poželjno je da trudnice dolaze od petog mjeseca, a škole se održavaju tri puta sedmično, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Prelaze se sva četiri porođajna doba i trudnice se informišu o tome šta se u kojem dešava, kako tiskati bebu te šta slijedi poslije poroda. 

 

Podaci govore da svaka žena koja je prošla kroz psihofizičku pripremu ima manje problema poslije poroda u smislu postporođajne depresije, naglašeno je danas.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.