x

U Goraždu održan Elza Fest!

U Goraždu se večeras završava peti po redu ELZA Fest, manifestacija koju su pokrenuli mladi s ciljem afirmacije kulturnih vrijednosti i pronalaženjem prostora za vlastito izražavanje. ELZA FEST je festival namijenjen promociji urbane i alternativne kulture, antifašizma, i afirmaciji umjetničkih i kulturnih vrijednost u Goraždu! 

Ovogodišnji Elza fest otvoren je 20.7. Ultimate Frisbee turnirom. Ovaj zabavni, ali ne tako popularan sport, kako smo mogli vidjeti, je savršen spoj svih popularnih sportova, a učesnici su se prije svega sportski aktivirali i dobro zabavili. 

 

Žene u crvenom su snažne, revolucionarne, ali i krhke i razmažene. Riječ je o predstavi Dramske sekcije srednje škole Konjic koja je goraždansku premijeru doživjela drugog dana Elza festa u Velikoj Sali Centra za kulturu. Predstavu je, kako smo i očekivali, pratio mali broj gledalaca. 

 

Predstavu otvara scena između majke Tamare i kćeri Nore. U crnohumornom uvodu saznajemo kako četrdesetogodišnja kćer ovisi o majci i njezinoj penziji. Ne mogu otplaćivati kredit i u iščekivanju su predstavnice banke. Dolaskom bankovne službenice slijedi neočekivani zaplet. Majka se odlučuje na radikalnu borbu protiv sustava i korporacija – veže službenicu Dinku. U čitavu se priču upliće pitoma policajka Anđa te se na sceni nalaze četiri žene koje se razumiju bolje nego što bismo mogli pomisliti s obzirom na situaciju. Predstava je izazvala smijeh i aplauze kod prisutnih gledalaca. 

 

Centralni dio Elza fest održan je u petak, 22.07., rock koncertom pet mladih goraždanskih bendova, u Ljetnom kinu CZK-a, koji su prethodno prošli časove u Rock školi Goražde. 

 

- „Čisto smo se onako okupili da bi razbili monotoniju u gradu `zvjezdica i zvjezda granda`. Na Elzi su nastupili goraždanski bendovi iz Rock škole koji su stvarno mjesecima radili da bi večeras nastupali i stvarno nam je cilj da zadržimo taj kontinuitet, da stvaramo nešta novo bilo to kroz Elza fest, Rock školi ili teatar bitno je da održe kulturu u gradu pa makar visila o koncu jer mi smo zaduženi za to. „ – kazao je Arman Bešlija, jedan od organizatora Elza festa. 

 

Ljubitelji žestokog rock zvuka mogli su uživati u dvosatnom koncertu pomenutih rock školaraca. Iz godine u godinu Elza fest poprima sve više pažnje i interesovanja, a dokaz tome jeste puno Ljetno kino i ulica pored. Sinoć je u Ljetnom kinu prikazan film „Naša svakodnevna priča“, a večeras, projekcijom filma „Smrt u Sarajevu“ zvanično će biti završen ovogodišnji Elza fest.’

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.