x

U Mostaru održana projekcija višestruko nagrađivanog filma „Slobodni“

U organizaciji Saveza ``SUMERO`` i Udruženja mladih „Ružičnjak - Los Rosales“, a uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH u hotelu Mostar održana je projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma „Slobodni“ autora Tomislava Žaje, koji prati ljude zatvorene u institucijama na području Republike Hrvatske, za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu.

“Teško je gledati ljude koji se pate ni krivi ni dužni, a koji bi po ustavima i zakonima trebali imati osnovna prava i živjeti kao i svi mi. Opet je bilo i lijepo, jer sam bio visoko motiviran time da je to priča o kojoj se nije puno govorilo i koja je na neki način tabu tema u svim našim društvima, pa i većem dijelu svijeta. Ako ne progovorimo o nečemu, ako ne vidimo drugoga u potrebi, u problemu, ne možemo ni pomoći. To je motivacija za sve nas, za jednu promjenu društva u jedno bolje sretnije društvo za sve ljude”, kazao je Taomislav Žaja.  

 

Haris Haverić, ravnatelj Saveza SUMERO u izjavi za medije je kazao kako najveće poteškoće osoba s invaliditetom predstavljaju nedostatak servisa podrške u lokalnoj zajednici koji bi doprinijeli socijalnom uključivanju ove populacije.

 

“U BiH je pokrenut proces deinstitucionalizacije, odnosno proces života osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici. Gledajući film, posmatramo kako je ovaj proces uspostavljen i kako funkcionira u Republici Hrvatskoj. Mi želimo da se u BiH i Mostaru pokrene ono što je država BiH potpisala u skladu sa UN-ovom konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, a radi se o tome da svaka osoba sa intelektualnim teškoćama ima pravo izbora, gdje će, s kim i na koji način će živjeti”, naglasio je Haverić. 

 

Nakon projekcije upriličena je i diskusija sa publikom što je bila prilika za razmjenu informacija, mišljenja, uspostavljanje socijalnog dijaloga između predstavnika vlasti i nevladinih organizacija, kao i drugih interesnih strana o procesu deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije, identifikaciji dobre prakse i mogućnostima poboljšanja statusa osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.