U PETAK NAUČNO-STRUČNA MANIFESTACIJA SUSRETI BOSNISTA 2016.

29.04.2016 18:30
u-petak-naucno-strucna-manifestacija-susreti-bosnista-2016-1

Studenti i profesori sa sedam univerziteta u BiH i regiji na kojima se izučava bosanski jezik i književnost okupit će se u Mostaru 29. aprila 2016. na manifestaciji Susreti bosnista 2016., a koju sa svojim partnerima organiziraju Bosanska lingvistička akademija (Stolac) i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Matični odbor (Sarajevo).

Predstavnici pet bosanskohercegovačkih univerziteta (Sarajevo, Tuzla, Bihać, Zenica i Mostar), kao i predstavnici Univerziteta u Novom Pazaru (Srbija), te Univerziteta u Prizrenu (Kosovo) uzet će učešće na ovoj manifestaciji obrazovanja i nauke, s očekivanih oko 200 učesnika. Prvog dana manifestacije javnosti će biti predstavljena Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku, a o važnosti ove deklaracije govorit će akademik prof. dr. Dževad Jahić, potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Također, bit će upriličena i dodjela priznanja za izrazit doprinos razvoju bosnistike, i to prof. em. dr. Elbisi Ustamujić i prof. dr. Fahrudinu Rizvanbegoviću, a posthumno akademiku prof. dr. Đenani Buturović, Aliji Isakoviću i dr. Muhamedu Šatoru.

 

Na samom otvaranju manifestacije Susreti bosnista 2016. javnosti će biti predstavljena izložba Hronologija izdanja iz lingvističke i književne bosnistike s oko dvije stotine naučnih naslova. Ovu izložbu uz prigodno obraćanje otvorit će prof. dr. Senahid Halilović, predsjednik Slavističkog komiteta u BiH i urednik biblioteke Bosnistika, a izložbu je pripremila Univerzitetska biblioteka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

 

U programu ove manifestacije predviđeno je i predstavljanje preko 15 bosanskih rječnika, među kojima i tri rječnika savremenog bosanskog jezika, na promociji pod nazivom Iz bosanske leksikografije – Bosanski rječnici (1992- 2016). Ove rječnike predstavit će saradnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

 

U programu manifestacije Susreti bosnista 2016. uzet će učešće i predstavnici iz Konjević-Polja, Kotor-Varoši, Brčkog, Livna i Stoca/Mostara, a koji će o bosanskom jeziku govoriti na javnoj tribini Status bosanskog jezika u bh. školstvu. Na ovoj tribini govorit će i direktor Instituta za jezik dr. Alen Kalajdžija, koji će tom prilikom školama u Konjević-Polju i Kotor-Varoši ispred Instituta za jezik pokloniti prigodnu naučnu i stručnu literaturu. Prilikom Susreta bosnista 2016. oko 200 studenata, skupa sa svojim profesorima, službeno će posjetiti Odjeljenje za književnost Muzeja Hercegovine Mostar, Muzej franjevačkog samostana na Humcu – Ljubuški i Makovu hižu, spomen-kuću Maka Dizdara, te nekropolu stećaka Radimlja u Stocu, a studenti će imati priliku poslušati i gostujuće predavanje o bosnistici koje će se održati prof. dr. Sanjin Kodrić, šef Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovine i rukovodilac Centra za naučnoistraživački rad i stručne aktivnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Na manifestaciji Susreti bosnista 2016. bit će predstavljeno i više novijih izdanja iz bosnističke nauke o književnosti, tj. knjige prof. dr. Dijane Hadžizukić, prof. dr. Sanjina Kodrića, prof. dr. Murisa Bajramovića, doc. dr. Šeherzade Džafić, doc. dr. Amire Dervišević i dr. Nirhe Efendić, a studenti i profesori imat će priliku prisustvovati i u kratkom koncertu sevdalinki te recitalu divanske poezije.

 

Manifestacija se održava u Mostaru i okolini, na području s kojeg je odabrana osnovica bosanskog, hrvatskog i srpskog standardnog jezika, posebno imajući u vidu činjenicu da se nekolicina naučnika od presudnog značaja za lingvističku i književnu bosnistiku upravo vezuje za bosanskohercegovački jug i Mostar.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.