x

U Sarajevu besplatan pregled kože obavilo 110 građana!

Ljeto je stiglo i veliki broj osoba maksimalno uživa u toplim danima i ljetnim radostima. Međutim, često izlaganje suncu bez adekvatne zaštite ostavlja vidljive tragove na koži i dovodi do kožnih oboljenja, crvenila, isušivanja, a statistike pokazuju da je sve veći broj osoba oboljelih od melanoma kože. Osobe svjetlije puti izložene su većem riziku, ali i osobe tamnijeg tena treba da se pravilno zaštite kako bi bezbrižno uživale na suncu.

U želji da građane informiše o značaju adekvatne zaštite kože te o važnosti redovnih dermatoloških pregleda najveći lanac drogerija u BiH, dm drogerie markt realizuje društveno odgovornu kampanju „Djeca sunca” u okviru koje na poznatim kupalištima u Bosni i Hercegovini građanima poklanja besplatne preglede kože. 

 

Tim povodom, dm je u Sarajevu na Termalnoj rivijeri Ilidža upriličio edukativno-zabavni događaj  pod nazivom „Sunce, ti i ja” na kojem je ukupno 110 građana obavilo pregled kože, a 27 je upućeno na daljne pretrage. Brojnim posjetiocima pažnju je privukla UV kamera zahvaljujući kojoj su imali mogućnost da snime kožu i otkriju kako njihova koža zaista izgleda obasjana toplim, ali i opasnim sunčevim zrakama.

 

„Sunce je prijatelj svih nas jer pozitivno djeluje na organizam i djeluje na bolje raspoloženje. Ali pretjerano izlaganje kože suncu bez adekvatne zaštite može dovesti do ozbiljnih posljedica na što upozoravaju mnogi ljekari. Baš iz tog razloga realizujemo kampanju `Djeca sunca` jer želimo da građane, uz to što u dm prodavnicama nudimo širok asortiman proizvoda za zaštitu od sunca, informišemo o načinima zaštite kože od štetnog sunčevog zračenja i da ih podstaknemo da redovno obavljaju preglede kože i mladeža.” - kazala je članica Uprave dm-a Admira Isaković.

 

Učestvovanjem u ljetnim igrama posjetioci ovog događaja su se sjajno  zabavljali, a mališani su uživali u šarenoj zabavi u dječijem kutku te su na zanimljiv način dobili korisne savjete o sigurnom boravku na suncu.

 

„Dugotrajno, nekontrolisano izlaganje suncu uzrokuje nastanak degenerativnih i malignih bolesti na koži. Veoma je važno da građani shvate kako kožu nije potrebno štititi samo tokom ljetnog perioda već se ne smije zanemariti refleskija sunčevih zraka od različitih površina kao što su snijeg, voda, pijesak, beton i trava, te na prodiranje UV zraka pri oblačnom vremenu. Hvala kompaniji dm na odličnom projektu jer su ovakve i slične aktivnosti prijeko potrebne u prevenciji kožnih bolesti.” – kazao je dr. Zoran Vrućinić, dermatovenerolog sa Klinike za kožne i polne bolesti UBKC Banja Luka.

 

Do 17.7.2015. dm kupci pri kupovini 2 ili više proizvoda za sunčanu njegu kose i tijela ostvaruju –20% te na taj način učestvuju u donaciji ručnih dermoskopa Udruženju za prevenciju i zaštitu od raka kože „Melanoma u BiH”. 

 

Serija edukativno-zabavnih događaja pod nazivom ”Sunce ti i ja” nastavlja se 5.7. na bazenu „Aquana” u Banja Luci, 12.7. u Tuzli na Panonskim jezerima i 25.7. na plaži u Neumu.

 
Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.