x

U Sarajevu obilježen Nacionalni Dan Republike Koreje! (FOTO)

Uz prisustvo velikog broja zvanica jučer  je u hotelu Evropa u Sarajevu obilježen Nacionalni Dan Rebuplike Koreje. Prijem povodom Nacionalnog dana Republike Koreje priređen je u Sarajevu prvi put otkako su ta zemlja i Bosna i Hercegovina uspostavile diplomatske odnose 1995. godine.

Ambasador Republike Koreje u BiH Park Won-sup to je ocijenio kao izraz želje za još boljom bilateralnom suradnjom.

 

Za njegovu zemlju je rekao da je to zrela demokratija s ekonomskim razvojem i najbrže rastućim projektima za zemlje u razvoju.

 

Humanitarnu situaciju u Sjevernoj Koreji, pak, on je nazvao užasnom, a nastup te zemlje odnedavno još agresivnijim uz ugrožavanje mira i sigurnosti na korejskom poluotoku, zbog čega je Republici Koreji, kako je dodao, potrebno razumijevanje međunarodne zajednice.

 

Ambasador je izrazio zahvalnost što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, u nedavnom obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, snažno osudio sjevernokrejski nuklearni test.

 

Park Won-sup je istaknuo da u bilateralnim odnosima Republike Koreje i Bosne i Hercegovine, koje gaje snažno međusobno prijateljstvo, ima prostora za još jaču suradnju na više polja i naglasio da se radi na sporazumu o promicanju gospodarskih odnosa.

 

Počasni konzul Republike Koreje u BiH Svjetlan Stanić je zahvalio što je BiH izabrana za domaćina obilježavanju Nacionalnog dana Republike Koreje i dodao da je počasni konzulat osnovan 2010. godine.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović također je izrazio zadovoljstvo što se ovaj veliki praznik Republike Koreje obilježava prvi put u BiH i pozvao na mnogo jači angažman na jačanju gospodarsko-ekonomske suradnje dviju zemalja koje nemaju nijedno otvoreno pitanje.

 

Što se tiče ugrožavanja sigurnosti na korejskom poluotoku, Čović je izrazio duboko uvjerenje da će sve rezolucije Ujedinjenih naroda i diplomatske aktivnosti očuvati mir ne samo u tom regionu već i šire.

 

Prijemu u čast Nacionalnog dana Republike Koreje prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici dviju zemalja, diplomatskog kora i mnogi drugi gosti.

(Fokus)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.