x

U Sarajevu oboren Ginisov rekord, skuhano 4.124 litra begove čorbe!

U Sarajevu je jučer oboren Guinnessov rekord u količini skuhane begove čorbe. Sarajevski kuhari su uz pomoć mnogobrojnih volontera skuhali 4.124 litara begove čorbe. Sarajevska  begova čorba ušla je u Guinnessevu knjigu rekorda. Obaranje Guinnessevog rekorda započelo je jutros u 6 sati ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Sudjelovalo je sedam sarajevskih kuhara uz mnoštvo volontera koji su došli iz svih dijelova BiH. 

 Čorba se kuhala u loncu prečnika dva i pol metra, visine jedan metar i zapremnine preko 4.000 litara specijalno kreiranom za ovu priliku.Iz Udruženja kuhara su istakli da je bitno njegovati tradiciju bosanske kuhinje kao i zaštiti naše proizvode.

 

 „Mi smo oborili rekord, dosadašnji je bio 4.086, mi smo napravili 4.126 kg begove supe, ne litara nego kg. Ugostili smo 90 ljudi iz Evrope i svijeta. Povod za sve ovo je bila kuharska konferencija evropskih asocijacija gdje je Udruženje kuhara BiH bilo domaćin“, izjavioje Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH. 

 

Obaranje rekorda dio je programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, a to je Konferencija Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu. Recept za čorbu je bio 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

 

„ Presretni smo, napravili smo nešto ogromno, znači ogroman poduhvat, ogroman zahtjev vremena, odricanja i svega. Recept je standardni, tradicional koji se već dugi niz godina priprema na ovom području, piletina, neko me pitao da li teletina ide u begovu čorbu. Ne! Samo piletina, korjenasto povrće, znači ide ulje, bešamel se pravi, sve se može legirati na kraju“, istaknuo je Zakir Rokša, član Udruženja kuhara BiH.

 

Bosna i Hercegovina je kulinarska destinacija, najprije zbog domaćeg potencijala, ali i jedinstvene primjese turske, austrijske, mediteranske te kuhinja drugih evropskih zemalja. Sarajevo je od 15. do 19. aprila domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi - Konferencije evropskih kuharskih asocijacija.

(tv1.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.