x

U Sarajevu održan miting podrške narodu Sirije: Građani Sarajeva digli glas protiv krvoprolića!

Građani Sarajeva danas su se pridružili brojnim gradovima širom svijeta koji su odlučili dići glas protiv nasilja i ubistava u Alepu i cijeloj Siriji. Veliki broj građana se okupio ispred BBI Centra u Sarajevu, odakle je svjetskim silama upućen apel da zaustave krvoproliće u Siriji.

Mitingu podrške prisustvovali su predstavnici kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske i vjerske zajednice, studenti i drugi građani. Okupljenima se obratio gradonačelnik Ivo Komšić koji je poručio da Sarajevo najbolje zna kako je biti u strahu. 

 

``Došao sam da izrazim solidarnost sa stanovnicima Alepa i drugih sirijskih gradova. Ako iko zna kako je biti gladan, u strahu, bez lijekova znamo mi koji smo bili pod opsadom``, kazao je Komšić. 

 

Eli Tauber iz Jevrejske zajednice BiH kazao je da Sarajevo na ovaj način pokušava upozoriti svijet na nemilosrdni rat. 

 

``Ovo je dan kada Sarajevo pokušava dići glas i upozoriti svijet na to da se dešava nemilosrdni rat. Došlo je vrijeme da se kaže da se uništava čovječanstvo i ginu ljudi``, poručio je Tauber. 

 

Govornici su podsjetili na stradanja građana Sarajeva tokom opsade grada, poručivši da je svijet i tada šutio, kao i sada. Ljudi širom svijeta su pozvani da dignu svoj glas protiv krvoprolića.

 

``Nema svetoga rata, samo sveti mir``, poručio je Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

 

Savo Vlaški iz SKPD Prosvjeta je istakao da je vrijeme da se prestanu ubijati civili i djeca. 

 

``Danas smo svi jedinstveni, predstavnici svih religija trebaju uputiti apel cijelom čovječanstvu i UN-u da se zaustave svi ratovi i prekinu stradanja civila i nevine djece``, kazao je Vlaški. 

 

Predstavnica mladih i Kruga 99 Mirna Kulenović se prisjetila rata u Sarajevu i vremena kada je rođena, rekavši da je bolnica u kojoj je rođena granatirana i da je čista sreća što je danas živa i što ima priliku biti jedna od onih koji će pokazati moć pojedinaca. 

 

Mitingu je prisustvovao i veliki broj roditelja s djecom, koji su posebno tužni jer su vršnjaci njihove djece mučki ubijeni prije nego što su i počeli živjeti. 

 

``Majka sam ubijene kćerke Sanele. Poginula je od granate dok sam je držala u krilu. Ovdje je sve ubijano što se moglo ubiti, ali ne i volja naroda. Molim dobre ljude da prestane rat u Siriji, da prestanu ubijati djecu. Moja Sanela nije dočekala deveti rođendan. Molim dobre ljude da nijedna majka više ne zaplače. Molim sve sile da ostave ljude i djecu da žive``, poručila je Saja Hasković. 

 

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo ``Sirija, još jedan rat uživo`` i ``Ubijanje nije politika``. 

 

``Mi ne možemo učiniti mnogo da olakšamo patnju civila koji su pod stalnim napadima bez hrane i pod opsadom, ali možemo dići glas protiv ubijanja. Apelujemo na sve moćnike koji preko naroda Sirije rješavaju geopolitičke interese da zaustave svoje armade i dotok oružja``, navedeno je u zajedničkoj izjavi organizatora skupa. 

 

Zajednička izjava organizatora u kojoj se traži zaustavljanje pokolja u Siriji i spašavanje nedužnih života, bit će upućena svima ambasadama u našoj zemlji.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.