x

U Sarajevu otvorena manifestacija ``Dani kulture Istanbula``! (GALERIJA)

Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu svečano je otvorena manifestacija ”Dani kulture Istanbula“, kojoj su prisustvovali brojni građani i delegacije Bosne i Hercegovine i Turske.

Manifestacija, koja će trajati do 27. augusta, svečano je otvorena nastupom vojnog orkestra ”Mehter“, a prikazan je i promotivni spot o gradu na Bosforu.

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poželio je dobrodošlicu prisutnima.

 

”Za čovjeka se kaže kako je bogat koliko ima prijatelja. Slično je i sa gradovima”, izjavio je Skaka, koji je podsjetio da su Istanbul i Sarajevo pobratimljeni prije 20 godina.

 

Skaka je izjavio kako su pred “nama `Dani kulture Istanbula`, koji su poklon narodu“.

 

”Naša želja je da naš bogat kulturni program bude još raznovrsniji. Hvala Istanbulu što nam je došao”, rekao je Skaka.

 

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas je citirao mislioca i pjesnika Mevlanu te kazao kako se ”ne razumiju oni koji govore isti jezik, već oni koji dijele iste emocije“.

 

“Uvijek ste bili u srcu i na umu turskog naroda. Zajedno smo prošli kroz teške trenutke i zajedno prolazimo kroz lijepe trenutke”, izjavio je Topbas, koji je ukazao na Skakinu posjetu Istanbulu nakon pokušaja puča u Turskoj 15. jula prošle godine.

 

Topbas je kazao kako ”treba pozivati čovječanstvo na mir” i dodao kako je Istanbul grad mira i grad gdje se dodiruju kontinenti.

 

”Danas dijelimo sreću. Za sve gradove koji žele održiv razvoj, kultura je važan element. Kultura je zajednički jezik naroda”, zaključio je Topbas, koji je izrazio želju da prisustvuje otvorenju žičare u Sarajevu 6. aprila 2018.

 

Svečanom otvorenju manifestacije prethodio je defile vojnog orkestra ”Mehter” od Baščaršije kroz sarajevsku ulicu Ferhadija, pa do trga na kojem je svečano otvorena manifestacija ``Dani kulture Istanbula``.

 

Tom prilikom orkestar je izazvao veliku pažnju stanovnika, ali i turista. Mehter je održao koncert i na pomenutom trgu, nakon čega je uslijedio nastup pjevačice Emel Sayin.

 

Posljednjeg dana manifestacije planirani su nastupi Coskun Karademir i Nese Demir.

 

Tokom trajanja manifestacije bit će otvoreni i štandovi na kojima će biti izložene turske rukotvorine.

(N1)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.