x

U Vijećnici održan koncert Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu!

U okviru Koncertne sezone 2016./2017. Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sarajevskoj publici poklanila je vrhunski muzički događaj u vidu koncertne večeri u Gradskoj vijećnici Sarajevo. Vijećnica je svoja vrata otvorila jednom od najprespektivnijih orkestarskih ansambala u BiH – Gudačkom orkestru Muzičke akademije univerziteta u Sarajevu!

Gudački orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu izvođačko je tijelo formirano  pri  Muzičkoj akademiji, kojeg sačinjavaju studenti  Gudačkog odsjeka pomenute institucije.  Od 2013. godine Orkestar proživljava svojevrsnu renesansu, koju karakterizira sistematičan, temeljit i osmišljen rad, ali i pažljivo biran koncertatni repertoar. Na čelu s umjetničkom rukovoditeljicom, doc. dr. Belmom Alić, muzički izražaj Orkestra okrenut je ka odabiru nekih od  krucijalnih ostvarenja  pisanih za gudački ansambl, a koja se referiraju na stilske epohe baroka, klasike, romantizma, te 20. stoljeća.

 

Na koncertnom podijumu Vijećnice, Gudački orkestar se predstavio djelima H.I.F. von Bibera, A. Vivaldia, M. Brucha, A. Dvořáka, dok je uloga solistice pripala mladim umjetnicama Tamari Arsovski (violina), Ilmi Hodović (violina) i Aidi Dajić (viola).

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.