x

U Zenici obilježen Dan slobode medija!

U Zenici je danas na platou ispred robne kuće Bosanka obilježen Dan slobode medija u organizaciju Omladinske novinske asocijacije u BiH i Vijeća za štampu.

Sprovedena je i kampanja ``Građani i novinari zajedno u borbi za istinu``, čiji je cilj da građani koriste svoje pravo i šalju žalbe Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, te da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informisanja predstavlja povredu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje.

 

Kampanja se svake godine sprovodi u više od 30 gradova BiH gdje lokalci iz ONA-u BiH dijele Kodekse za štampu i anketiraju građane. Svaki od gradova ``pušta sebi na maštu`` kako da na kreativan način obillježi ovaj bitan datum.

 

- Sloboda medija, onakva kakvu je mi priželjkujemo, ne postoji. Sloboda individua unutar medijskih kuća je već sasvim druga priča. Previše smo ispolitizirani i pogođeni socijalno-ekonomskom situacijom da bi razmišljali u pravom smjeru. Uvijek je lakše zanijemiti uz određenu svotu novca. Zato apeliramo na građane da se edukuju i prijavljuju neprofesionalna medijska izvještavanja kako bi se u što većem broju smanjio broj takvih uz pomoć Vijeća za štampu - kazala je Emina Mehić, članica Upravnog odbora Omladinske novinske asocijacije u BiH.

 

- Mi u ONA- BiH ne volimo pokazivati prstom u osobu, nego u problem. Krivac ne stoji iza jednog imena i prezimena, krivac je u sistemu. Krivac je onaj ko je dopustio da medijski radnici jedini nemaju zaštićenu profesiju, krivac je onaj koji dopušta nasilno ophođenje prema njima u svakom obliku, krivac je svako ko opravdava upad u redakcije. I na koncu, svi smo krivci jer šutimo i gledamo ovo nijemo i ne radimo ništa po tom pitanju - dodala je Mehić.

 

Vijeće za štampu je u 2014. primilo 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 11 žalbi odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

 

Od ukupnog broja žalbi, 40 je riješeno samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.

 

tekst : faktor

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.