x

U čemu je tajna fine salate?!

Salate spadaju u lagane obroke jer sadrže puno povrća, a mogu zamijeniti cijeli obrok ako ubacimo malo mesa, prepečenca, ribe ili tjestenine

Mnogi se čude zašto im salate nisu poput onih iz restorana. Povrće je često uvenulo, okus umaka i nije baš najbolji… Kulinarski stručnjaci i ljubitelji salate otkrivaju za Bon Appetit u čemu je tajna fine salate.

 

Jednoličnost

 

Naviknuti ste uvijek kupovati isto povrće i dobro znate koju će salatu svi članovi obitelji rado pojesti? Da, lijepo je ugađati im, ali u proljeće i ljeto imamo toliko veći izbor lisnatog povrća, idealnog za nove i osvježavajuće okuse. Probajte, obilazite tržnice i eksperimentirajte. Sigurno ćete se ugodno iznenaditi.

 

Nije dovoljno samo oprati i ubaciti u zdjelu

 

Svi majstori kuhinje svijeta reći će vam da nikada ne bi poslužili mokru salatu. Nakon što je operete, morate se riješiti viška vode. Ako već nemate posudu za sušenje salate koja radi na principu centrifuge, ima lakši način. U plastičnu vrećicu stavite papirnate rupčiće (ovisno o količini koju sušite), ubacite povrće i zatim dobro protresite. Izvadite i složite salatu.

 

Umak ne rješava sve probleme

 

Da, sigurno je najlakši način da kupite gotovi dressing i stavite ga preko povrća. No još jedan savjet vrhunskih chefova je taj da to zapravo treba izbjegavati. Opet preporučuju da se poigrate okusima i isprobate razne vrste ulja, poput maslinova ili bučina, pa zatim dodate limun umjesto octa. Također upozoravaju da treba postići točnu mjeru umaka, jer nije dobro pretjerivati ni škrtariti. I nemojte zaboraviti da kupovni umak nikako ne može nadmašiti domaći, jer je sigurno zdravije kada ga sami pripremite kod kuće od biranih sastojaka.

 

Uposlite ruke

 

Salata bi trebala biti lagana, ne stisnuta ili prešana bez obzira o kojem se povrću radi. Upravo je zato potreban nježan dodir. Stoga kulinarski stručnjaci kažu da je najbolje salatu promiješati rukama, nježno i oprezno, dovoljno da se sastojci prožmu.

 

Začini i dodaci

 

Salate su posebno ukusne ako dodajete orašaste plodove ili začinsko bilje, ali i to treba znati napraviti određenim redoslijedom. Stavite lješnjake, sjemenke ili neke druge orašaste plodove i oni će potonuti na dno posude dok promiješate salatu. Zato je pametno posuti ih po salati prije posluživanja. Začine je također stavljati zasebno, a ne dressing, jer će se čarolija njihovih okusa izgubiti.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.