x

UBIO BESKUĆNIKA PA PREPUŠTEN ULICI: Zapalio sam dedu, i šta sad?

Strašna smrt beskućnika Dragutina Todorčevića u Novom Sadu, koga je zapalio 12-godišnji dječak, i dalje potresa javnost, ali, izgleda, ne i samog dječaka i njegovu porodicu. Reporteri „Alo!“ pronašli su ga na slobodi, pošto je zbog svojih godina pušten iz policije. Priču o događaju koji je sve šokirao počeo je pitanjem: „I, šta će se desiti?“

- Krenuo sam da dva drugara da šetamo. Krenuli smo ka Željezničkoj stanici. Ja sam došao i upalio te novine. Stavio sam ih dole, pored dede, i onda je sve buknulo - rekao je dječak novinarima, a na pitanje odakle mu upaljač, uzvratio je kontrapitanjem: „A vi nemate upaljač u džepu?“.

 

Dječakovi roditelji juče nisu bili kod kuće, u kojoj u veoma lošim uslovima živi najmanje troje djece i još toliko odraslih. Kuća je ograđena improvizovanom ogradom, a u dvorištu ima nekoliko trošnih objekata. Kako nezvanično saznajemo, porodica dječaka i dječak nisu prijavljeni na toj adresi. Njegova sestra Silvana Nikolić kaže da joj mlađi brat, kada je došao kući, nije ispričao da se išta dogodilo, već da su za slučaj saznali kada su inspektori došli po drugi put.

 

- Pitali su ga svi da li je upalio čovjeka, a on je rekao da nije, nego da su tuda samo prošli - priča Silvana i napominje da su se policajci vratili i odveli njenog brata na razgovor, nakon čega je pušten.

 

Ona kaže da im je majka bolesna i da je na liječenju u bolnici u Sremskoj Kamenici, dok dječakov otac takođe nije bio u kući u kojoj žive, jer, kako Silvana kaže, svira na ulici. Ona kaže i da je dječak još tokom dana otišao od kuće.

 

- Drugovi su došli po njega, a on je rekao da će se vratiti do 10. Nije on nikoga upalio, deda je bio pijan - priča sestra.

 

Dječak ne ide u školu. Išao je ranije, ali sestra nije mogla da se sjeti u koju, napomenuvši samo da je to možda Škola za obrazovanje djece i odraslih „Sveti Sava“.

 

Osim nje, dječak ima i starijeg brata. Njegovi su imali još jedno dijete, koje je preminulo.

 

Dobrila Čačija, v. d. direktora Centra za socijalni rad, izjavila je za „Alo!“ da vinovnici incidenta nisu u evidenciji ustanove na čijem je čelu i da definitivno nisu prolazili kroz njihov sistem.

 

- Jedan dječak je štićenik doma za djecu bez roditeljskog staranja u Sremskoj Kamenici i za njega znamo, a za druga dva dječaka nemamo nikakve podatke – objasnila nam je Čačija.

 

Prema njenim riječima, Centar ima zakonsku obavezu da pokrene sve neophodne radnje kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do nesreće.

 

- Procedura je u toku i nakon sveobuhvatne istrage na osnovu tog izvještaja možemo predložiti tužilaštvu, recimo, da roditeljima oduzme problematičnu djecu, pa i da utvrdi njihovu krivičnu odgovornost kao staratelja u ovom slučaju - rekla je Čačija, uz napomenu da će zbog ozbiljnosti situacije sve biti završeno u najkraćem mogućem roku.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.