x

UČITELJICA IZ HRVATSKE U SUZAMA OTKRILA: Učenik me svaki dan pitao imam li što za jesti za njega!

``Djeca su gladna i tu se nema što skrivati. Njihovim je roditeljima teško izdvajati stotinjak kuna mjesečno kada im je `socijala` 500 kuna. Tome je tako i tu treba nešto promijeniti. Škola jednostavno ne može osigurati obroke jeftinije od pet kuna – rekao je za Glas Slavonje školski ravnatelj u belomanastirskoj OŠ dr. Franje Tuđmana Damir Mendler.

Prema izvještaju, škola za stotinjak kuna učenicima nudi zdravu i kvalitetnu prehranu koja uključuje pečeno meso, lignje, grah, razna variva, burek sa sirom, jogurt i sendviče. Učenici ponudu mogu upotpuniti i pekarskim proizvodima izvan školske kuhinje, no sve navedeno je za nekoliko desetaka belomanastirske djece nedostižno.

 

``Nemamo podataka koliko je socijalno ugroženih učenika, ali sudeći prema informacijama koje dobijem od nastavnika, pedesetak djece sigurno pripada u skupinu onih koji bi imali pravo na subvenciju za topli obrok`` - kaže Mendler, koji je ujedno i gradski vijećnik pa na sjednicama često propitkuje zašto se u proračune ne osigura subvencioniranje obroka za učenike najtežeg socijalnog statusa.

 

Nestvarna indiferentnost 

 

``U pripremi je novi proračun, ali nisam vidio ni jednu poziciju predviđenu za subvenciju školskih toplih obroka,`` ističe Mendler, primjećujući kako je situacija i indiferentnost oko situacije gotovo nestvarna za 21. stoljeće. 

 

Prema njegovim riječima, djeca dolaze kod svojih nastavnika i mole hranu što je jednu od učiteljica navelo da, od početka školske godine, svom učeniku svakodnevno plaća topli obrok.

 

``Svaki dan, kada su ostali odlazili u školski restoran, kriomice me je pitao imam li što za jesti i je li možda netko od djece izostao iz škole kako bi mogao pojesti njegov obrok. Njegovo žalosno lice nemoguće je riječima opisati, a kada je nekoliko puta ponovio isto pitanje, suze su mi krenule na oči,`` posvjedočila je učiteljica koja također misli da se u proračunu mora naći pokoja kuna za mališane.

 

U načelu neprihvatljiv propust, lokalna uprava namjerava dokinuti iduće godine. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak, vijećnica Nevenka Kolesarić je zatražila od kolega da se odreknu vijećničkih mandata, a Šandor Juhas predložio smanjenje izdvajanja za sportske i kulturne udruge u korist gladne djece. Gradonačelnik Ivan Doboš kaže da će pokušati osigurati 20-ak huljada kuna u proračunu za iduću godinu te da nema podataka o tačnom broju socijalno ugrožene djece.

(Index.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.