x

UDAR VRUĆINE, TEMPERATURE IDU ČAK I DO +40? Poznati meteorolog upozorava na TRI STVARI!

Profesor Zoran Zadro, sa poznatog sajta Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna izdao je danas sljedeće upozorenje, čije dijelove prenosimo:

Period: 21. - 29.06.2017. godine.

 

(Val vrućine, lokalna mogućnost izraženijih grmljavinskih nepogoda, veliki rizik za nastanak i širenje šumskih požara )

 

Sutra ljeto kalendarski stiže, vrijeme bi trebalo opravdati ljetni kalendarski početak. Kada imate ciklonski aktivan Atlantik, zapad, i jugozapad Europe i anticiklonu nad sjeverom Afrike i Sredozemljem vrućina nam je tada neminovna.

 

Naime, spomenuta Anticiklona u sebi krije vrlo vruću suptropsku zračnu masu, čije je izvorište sjever Afrike. Upravo ta zračna masa je zaslužna za prvi ozbiljniji nalet vrućine, kako kod nas, tako i u velikom dijelu Balkana.

 

Dakle idućih dana pripremite se na vrućinu i sparinu, kada bi temperature okvirno mogle da se kreću između 24°C i 36°C. Između petka i iduće srijede uslijedio bi vrhunac vrućine kada bi ponegdje na Balkanu mogli mjeriti 38°C, ili čak i 39°C.

 

Očekuju se i za tropske noći, gdje se temperatura u toku cijele noći ne bi trebala spuštati ispod 25°C. Pogotovo na Jadranu, Hercegovini, obalnim i priobalnim područjima Crne Gore i jugozapadu, te jugu Makedonije.

 

Isto tako, atmosfera ponajprije na kopnu Hrvatske, Bosni, Srbiji, Kosovu te sjeverozapadu Makedonije sljedećih dana ne bi trebala biti posve stabilna, tako da uz vrućinu i sparinu prijeti jak razvoj vertikalnih oblaka iz kojih može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Ponegdje su moguće izražene grmljavinske nepogode, uz jaku grmljavinu, grad, jak vjetar i obilnije pljuskove.

 

Kada se sve sabere, generalno bi idućih osam dana trebalo dominiratu suho, vruće, vrlo vruće, i sparno vrijeme u velikom dijelu jugoistoka kontinenta. Uz ovakvu vremensku sliku, svakako treba upozoriti da bi idućih sedam dana rizik od nastanka i širenja šumskih požara mogao biti veliki u velikom dijelu regije. Najveći rizik za nastanak i širenje šumskih požara standardno je na Jadranu, Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i jugu Srbije.

 

Šta reći na kraju, nego da se pripremimo na prvi ozbiljniji nalet vrućine. Događalo se i prije, nije ovo ništa neobično za ovo doba godine. Bilo je i gorih vrućina puno ranije!

 

Državni meteorološki zavod SAD upozorio je na veliki val toplote na jugozapadu, zbog kojeg su otkazani brojni letovi širom države. Očekuje se da će temperature u Phoenixu doseći 49°C ovog popodneva, a lokalni mediji nazvali su ovo povećanje ``paklenim toplinskim valom``, javlja Drukčiji Radio.

 

Desetine letova je otkazano iz aerodroma Sky Harbor, jednog od 10 najprometnijih u SAD. Ogromne vrućine onemogućavaju normalan let aviona, koji ne smiju letjeti na temperaturama iznad 48°C. Većina otkazanih letova su oni prema i iz Phoenixa, ali otkazani su i neki iz Tucsona za Los Angeles te prizemljeni avioni koji su trebali letjeli od i prema Flagstau/Grand Canyonu. Meteorološki zavod izdao je upozorenje turistima koji posjećuju Grand Canyon da bi temperature u tom području mogle dostići ``vrlo opasnih`` 47°C

(DrukcijiRadio)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.