x

UPOZORENJE METEOROLOGA: Od srijede možemo očekivati snijeg, poplave i hladnoće koje nisu uobičajene za ovaj mjesec!

Konačno su se svi prognostički materijali usuglasili, i defintivno trebate uživati u još ovih par dana lijepa ugodna i topla sunčana vremena jer neće dugo potrajati.

Prema meteorološkim najavama, lijepo vrijeme pratiti će nas sve do drugog dijela utorka, kada će našu regiju polako zahvaćati jak frontalni sustav sa sjeverozapada i sjevera Europe, objavljeno je na Facebook stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna koja poznata po pouzdanim i blagovremenim informacijama o vremenu.

 

Potkraj utorka i tokom srijede doći će do stvaranja jače izražene ciklone nad sjevernom Italijom te sjevernim Jadranom, spomenuta će se ciklona tokom srijede i dijela četvrtka kretati preko naših krajeva dalje nad jugoistok Europe.

 

Zbog jačanje jugozapadnih vjetrova do kraja utorka te ponovno poprilično visokih temperatura za ovo doba godine u našoj regiji, ovakav prodor hladna zraka proći će dosta burno krenuvši od područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa sve do Italije Srbije, Crne gore i ostalih zemalja na Balkanu.

 

Dakle kada govorimo u ovakvim sinoptičkim situacijama onda svakako treba da se upozori na jak vjetar, prvo jugozapadni do srijede, a tokom srijede jak sjeveroistočni,.

 

Obilna kiša te jaki pljuskovi i grmljavine ponegdje će dovesti do poplava u obalnim dijelovima Balkana.

 

Probleme s prekomjernim količinama kiše treba očekivati i na području BiH te Srbije ali ipak velike poplave se ne očekuju, samo budite oprezni zbog bujica.

 

Do sada smo imali iznadprosječno toplo vrijeme, međutim od srijede do nedjelje treba se pripremiti na možda neprimjereno hladno vrijeme za doba godine, jer vrlo je izvjestan snježni pokrivač u planinama, moguće su i veće količine snijega, a ne bi iznenadila ni pojava snijega ponegdje i u nizinama Bosne.

 

Jaka i vrlo jaka bura na Jadranu te na području Hercegovine očekuje se od srijede pa sve do kraja petka.

 

Na kraju svakako treba reći ovo je više zimska promjena vremena nego jesenska, ali u jesen su se i prije događali ovakvi prodori, i nikakvo nije čudo snijeg u gorju te možda ponegdje i u nizinama naše regije.

 

Slična predviđanja daju i meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Evo njihove prognoze za naredna četiri dana:

 

Ponedjeljak 20.10.2014. Pretežno sunčano. Prije podne, u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, sa maglom ili niskim oblacima. Jutarnje temperature od 6 do 11, na jugu do 15, a dnevne od 19 do 25 °C.

 

Utorak 21.10.2014. – Jutro pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne ili krajem dana u sjevernim i sjeverozapadnim područjima je moguća kiša ili lokalni pljuskovi. Jutarnje temperature od 8 do 12, na jugu do 15, a dnevne od 18 do 24 stepeni Celzijusa.

 

Srijeda 22.10.2014. – oblačno vrijeme sa kišom. Padavine mogu biti i obilne. Jutarnje temperature od 3 do 12, na jugu do 16, a dnevne od 5 do 13, na jugu do 18 stepeni Celzijusa.

 

Četvrtak 23.10.2014. – oblačno vrijeme sa kišom. U Bosni padavine mogu biti i obilnije. Jutarnje temperature od 2 do 10, na jugu do 14, a dnevne od 4 do 12, na jugu do 18 stepeni Celzijusa navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(Cazin.net)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.