x

UPOZORENJE: Stiže i do 50 centimetara snijega, promjena vremena kakvu niko nije očekivao!

Pod egidom “UPOZORENJE!!” popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna izdala je prognozu za period od 4. do 8.3.2015. godine, a koje se odnosi na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Balkan. Očekuje se obilna kiša, jak vijetar te čak i do 30 centimetara snijega i u nižim predjelema i gradovima, a do pola metra u gorju…

- Već sada je sve jasno da će naše područje od srijede pogoditi jaka promjena vremena uz obilne oborine te jak vjetar, na obilnu kišu se posebno treba upozoriti područje primorskog dijela Crne Gore, Albanije i Makedonije, zatim šire područje Hercegovine (uglavnom južni i jugoistočni dio), područje srednjeg i južnog dijela Jadrana. U ovim područjima tokom srijede i četvrtka moguće da padne od 20mm do 80mm lokalno i do 90 mm kiše.

 

Zapuhati će uglavnom jak na udare olujni istočni i jugoistočni vjetar, u četvrtak jutro na sjevernom i srednjem Jadranu okretati će na jaku na udare olujnu buru, jaka na udare olujna bura i sjeveroistočnjak tokom četvrtka i petka će se širiti na cijelu Jadran i obalna područja Balkana kao i Hercegovine – navodi se na stranici, i dodaje:

 

SNIJEG, PONEGDJE OBILNIJI, MOGUĆA POJAVA LOKALNE SNJEŽNE MEĆAVE – Posebno se mora upozoriti područja Gorskog Kotara, Like, zatim sva područja u zapadnoj, jugozapadnoj i srednjoj Bosni jer će snijeg tamo započeti već u noći na četvrtak ili četvrtak jutro nakon kratkotrajne kiše i susnježice. Zatim područje sjeverne Crne Gore kao i istočne, sjeverne i srednje Srbije i južne Srbije.

 

Očekuje se 10 do 30 cm snijega, uz umjeren do jak vjetar mogući su smetovi i lokalna mećava. Isto tako, od sredine četvrtka snijega će biti širom Bosne, sjevera i zapada Hercegovine. Najlošije vrijeme bi moglo biti na potezu od Bihaća preko Bosanskog Grahova, Zatim, Glamoč, Kupres, Livno i Tomislavgrad.

 

Ipak, najgore stanje moglo bi biti u gorju gdje u kratkom vremenu može pasti blizu pola metra novog snijega.

 

Što se tiče ostatka regije tu ne bi trebalo biti nekih većih problema, samo smo ovdje naveli gdje bi moglo biti problema.

 

ZAKLJUČAK!! Spomenuta ciklona najviše će pogoditi područje BiH, zatim Crnu Goru te Srbiju manjim dijelom Hrvatsku (jedino će Lika, Gorski kotar biti najlošiji što se snijega tiče, te Jadran gdje se očekuje obilna kiša uz grmljavine i jak vjetar).

 

U svemu ovome je dobra okolnost što se ne nazire neko veliko zatopljenje još, ali realno bi bilo za očekivati da i to uskoro dođe kako budemo išli prema sredini proljeća. Naime, uz ova pogoršanja i veliku količinu snijega u gorju uz već postojeći snježni pokrivač, uz jače zatopljenje i južinu može se očekivati aktivacija planinskih vodotoka, mogućnost aktivacije novih odrona i klizišta, i svakako porast vodostaja rijeka.

 

– Ipak, za sada nema mjesta panici ni uzbuni, mi pratimo stanje i o svemu ćete na vrijeme biti upozoreni. Mi ne želimo ništa prepustiti slučaju, jer bolje je ipak upozoriti javnost nego ne upozoriti pa da ljudi ostanu zatečeni promjenom vremena koja stiže. Pojedinci tu izgleda žele da mi ovdje sve procjenimo 100% što je apsolutno nemoguće, mi ovo upozorenje dajemo isključivo za područja koja smo naveli, moguće je da ponegdje ne bude ništa od navedenoga, a na drugom prostoru u istoj regiji da bude pravi haos – zaključuje se na stranici.

(Doznajemo.com/Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.