x

Udali je sa 10 godina, do 14. rodila i postala udovica!

Alemtsahye Gebrekidan imala je samo 10 godina kada je njezinom djetinjstvu naglo došao kraj.

- Igrala sam se ispred kuće kada me moja majka pozvala da uđem. Rekla mi je `Morat ćeš se udati`. Bila sam iznenađena i zaplakala sam no roditeljima nisam ništa rekla - prisjeća se trenutka u kojem joj se cijeli život promijenio, prenosi ``Jutarnji.hr``.

Samo dva mjeseca kasnije udala se za 16-godišnjaka. Koliko god zvučalo šokantno, njezino iskustvo nije neuobičajeno. Naime, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji godišnje je 14,2 miliona djevojčica mlađih od 15 godina prisiljeno na brak.

Većinom se takve stvari događaju i Indiji, Srednjem Istoku i Africi, a posljedice su strašne. Djevojke ostaju neškolovane, vrlo mlade pristupaju seksualnim odnosima, trpe obiteljsko nasilje, a šanse za boljim životom su im oduzete.

Veliki broj umire pri porodu ili u trudnoći uslijed komplikacija - što je, prema UN-u, vodeći uzrok smrti djevojki starih između 15 i 19 godina u zemljama u razvoju.

Alemtsahye sada ima 38 i živi u Londonu. Ljuta je na svoje roditelje i kaže kako joj je život uništen zbog ranog ulaska u brak.

- Naši roditelji odlučili su da ćemo se vjenčati, a ne mi - kazala je Alemtsahye koja je dotad imala sretno djetinjstvo.

- Do dana vjenčanja nisam ga upoznala. Kad sam ga vidjela, osjećala sam se ok. Bio je dijete isto kao i ja, i bio je uzrujan isto kao i ja.

Iako je, za razliku od nekih, Alemtsahye dobila supruga približno svojih godina, to je značilo da se mora odseliti, napustiti školu i započeti život kakav vode tradicionalne Etiopljanke.

- Nosila sam vodu i drva izdaleka i kuhala za svog supruga i tako svaki dan - prisjeća se.

Kad je imala 13 rodila je sina Tefsalena, koji sad ima 25 godina.

- Bolilo me dok sam bila trudna, i kad sam rađala i stalno sam plakala. Bila sam dijete - kazala je.

Njezin suprug poginuo je kad je imao 19 u civilnom ratu boreći se na strani pobunjenika koji su željeli svrgnuti komunističkog diktatora Mengistua Haile Mariama.

- Imala sam 13 i bila sam udovica. Ostavio me s bebom. Bilo je jako teško. Žao mi ga je jer ni on nije imao prilike uživati u životu - priča Alemtsahye koja je ubrzo dopala u ruke krijumčara koji su joj obećavali bolji život u inozemstvu.

Sina je ostavila sa svojom majkom i otputovala u Egipat gdje je radila kao sluškinja, ali bez plaće.

Dva mjeseca poslije, pojavili su se novi krijumčari i obećavali joj novi život u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Arapi su me prokrijumčarili u London - kazala je.

Sa 16 godina tražila je azil i bila smještena u udomiteljsku obitelj jer je bila mlada. Vratila se natrag u školu i naučila Engleski i sada pomaže voditi humanitarnu zakladu Girls Not Brides (Djevojčice, a ne mladenke).

Njezin sin živi u Etiopiji s bakom i djedom, a majku vidi samo kad dođe u posjetu.

- Jako mi je teško, no ne mogu ga dovesti u London jer je već u 20-tim. Pokušala sam prošle godine i rekli su mi da ne može.

Iako životna priča Alemtsahye ima sretan kraj, svjesna je da problem još uvijek postoji i da je broj djevojčica koje se vrlo rano udaju čak porastao.

- Zašto svojoj djeci uništavate živote? Pošaljite ih u školu. Pustite ih da uživaju u djetinjstvu - poručuje Alemtsahye.

Izvor:Dnevni avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.