x

Ujedinjeni Arapski Emirati hoće da izgrade planinu!

Zvuči kao scenario nekog naučnofantastičnog blokbastera, ali Ujedinjeni Arapski Emirati ozbiljni su u nameri da naprave planinu kako bi povećali količinu padavina u regionu.

Da li bi funkcionisalo? Vjerovatno. Ipak, mnogi vjeruju da izuzetno skup projekat nije pravi način borbe protiv suše, već UAE treba da počnu da savjesno koriste količine vode na raspolaganju.

 

Naučno objašnjenje iza gradnje planine nije toliko nevjerovatno. Vlažni vazduh koji dolazi sa okeanskim vjetrovima bio bi zarobljen ljudski napravljenom preprekom, što bi ga natjeralo da se penje u viši nivo atmosfere.

 

Tamo bi došlo do hlađenja, kondenzovanja u oblake i, kako se nadaju, do njihovog pražnjenja.

 

Trenutno tim naučnika utvrđuje izvodljivost projekta, koji bi na kraju mogao i da odluči da odbaci plan. Mnoge njihove kolege se nadaju baš takvom ishodu.

 

Upozoravaju da bi gradnjom takve prepreke druge oblasti i regioni ostali bez padavine, pošto bi topli vazduh koji sada stiže do njih bio zarobljen prije nego što dođe.

 

Iako ne odbacuju to da Bliski istok ima velikih problema sa manjkom vode, kao i da je nedavni izvještaj došao do zaključka da će mnogi dijelovi regiona biti nenaseljivi do 2050. godine zbog porasta temperature, stručnjaci podsjećaju da se UAE ponašaju veoma nedogovorno u potrošnji vode.

 

Prema njihovim riječima, prosječna potrošnja vode građana u UAE je 550 litara dnevno, u poređenju sa međunarodnim prosjekom od 170 do 300 litara. Al Džazira je takođe prenijela informaciju da je na Bliskom istoku posljednjih godina potražnja za vodom porasla za 140 odsto, što dodatno otežava situaciju.

 

Činjenica da se 550 litara vode troši dnevno po svakom stanovniku Ujedinjenih Arapskih Emirata govori da ta država uopšte ne brine o potrošnji ovog dragocjenog resursa.

 

Primjera radi, u Kaliforniji, koju je proteklih godina pogodila teška suša, racionalizacija potrošnje dovela je do višestruko niže potrošnje nego što je danas u UAE.

 

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.