x

Ukleti grad u Evropi, Italijani mu ne spominju ime!

Italijani su poznati kao sujevjeran narod, i sve ove legende o Kolobraru kao mestu nesreća i čudnih, nestvarnih događaja, kletvi, samo potvrđuju to.

Priče o bebama rođenim sa dva srca i tri plućna krila, priče o neočekivanim urušavanjima zemlje i saobraćajnim nesrećama... decenijama su proganjale stanovnike grada Kolobrara na jugu Italije.

 

Kako je vrijeme prolazilo, a neobjašnjive nesreće se gomilale, Kolobraro je dobio epitet `najukletijeg grada u Evropi`.

 

Kažu da je toliko uklet da Italijani ne žele njegovo ime da izgovore naglas, a tamošnja policija neće kazniti zbog prebrze vožnje uplašene putnike ako pritisnu gas dok prolazite onuda. Jer, oni znaju...

 

Ali ovo prokletstvo nije naštetilo turističkoj plimi, upravo suprotno. Jer, Italijani možda neće ime Kolobrara izgovarati naglas, ali zato u tom gradu svako ljeto organiziraju festival u sklopu kojeg se ``kletva pretvara u magiju``.

 

Stanovništvo susjednih gradova u toj pokrajini nazivaju Kolobraro jednostavno ``onaj grad``, i izbjegavaju da prolaze njegovim ulicama.

 

Priča o prokletstvu je stara kao i samo naselje, a vezana je uz značenje reči ``coluber``, što na latinskom znači zmija, za koju se vjeruje da je oličenje zla.

 

Priča kazuje da Bjađo Virđilio, bogati, lokalni advokat, nikada nije izgubio slučaj i imao je dosta neprijatelja. Tokom jednog ročišta na sudu, izazvao je sudbinu riječima: “Ako kažem laž, neka padne luster”. Upravo u tom trenutku luster je i pao, i od tog trenutka ime advokata je sinonim za loše stvari, a potomci ovog advokata zauvijek su napustili Kolobraro.

 

Potom, tu je i priča o vještici koja govori o jednom antropologu koji je posjetio grad u namjeri da pronađe ženu koja može da mu skine urok. Nabasao je na mršavu, izboranu staricu koju su zvali “La Cattre”, i pomislio da je ona ta koja mu je potrebna. Nedugo nakon toga, on i njegov istraživački tim postali su žrtve misterioznih nesreća. Baš zato Kolobraro je postao poznat i kao “vještičja jazbina”.

 

Jedna od potomaka ove “vještice” Elena Di Napoli, koja radi u turističkoj organizaciji grada istakla je da njena prabaka nije bila vještica, već samo stara dama koja se uklopila u ono kako su oni zamišljali vještice.

 

- Čudne stvari dešavaju se samo onima koji ne žive ovdje i vjeruju u loše znake i loše događaje -rekla je Elena.

 

Italijani su poznati kao sujevjeran narod, i sve ove pričice učvrstili su ih u mišljenju da je Kolobraro stecište nesreća i čudnih, nestvarnih događaja, kao i grad “obuzet” kletvama.

 

Muškarci iz susjednih sela imaju i neobičnu tradiciju, češu se po svojim genitalijama, jer će se tako zaštiti od lošeg znamenja.

 

- U Kolobraru nema ničeg zlokobnog, to je samo ljudsko praznoverje. Oni nam zavide, jer je naš gradić atrakcija. Ovo je čarobno mjesto, i morate da ga posjetite, da biste shvatili zašto. Smješten je na vrhu brda, kraj mora, i ima divnu panoramu – kaže jedan od stanovnika.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.