x

Ukoliko ste u Turskoj ova mjesta nikako ne smijete zaboraviti posjetiti!

Ako ste se u bilo koje doba godine odlučili da posjetite Tursku, sigurni smo da se nećete pokajati, a u nastavku članka pročitajte koja to mjesta svakako trebate posjetiti u toj predivnoj zemlji.

Plaža Patara – jedna je od najdužih plaža na Mediteranu. Osim što ćete uživati na samoj plaži, možete da posjetite i nekoliko areheoloških nalazišta.

 

Amfiteatar Aspendos – izgrađen je za vrijeme rimskog vladara Markusa Aurelija i jedan je od najočuvanijih amfiteatara. Može primiti preko 20.000 posjetioca, a danas služi kao pozornica.

 

Dvorac Bodrum – u njemu možete da vidite arheološki muzej i nekoliko sačuvanih brodova iz različitih doba.

 

Planina Nemrut – ova planina je poznata po grobnici koja se nalazi na njoj. U njoj se nalaze statue koje predstavljaju Grčka i Armenska božanstva.

 

Oludeniz – ako želite da uživate na plažama, ovo mjesto svakako morate da posjetite, jer ima mnogo izolovanih plaža i prelijepo more. 

 

Plava džamija – naziv je dobila zbog 20.000 pločica sa kojima je popločana unutrašnjost, a prelijepa arhitektura i šest minareta će vas sigurno ostaviti bez daha.

 

Celsusova biblioteka – sagrađena je u spomen Julija Celsusa,senatora,  a izgrađena je kako bi se u nju smjestilo 12.000 svesaka i senatorova grobnica.

 

Bajkoviti dimnjaci – to je planinski predio koji je nastao uz pomoć vode koja je erodirala ove stijene.

 

Dolombahce palača – ova palača na samom početku je služila kao polazna tačka za mornaricu. U njoj možete da vidite 285 soba, 43 salona i najveći kristalni luster u Europi.

 

Hagia Sophia – kada je sagrađena 537. godine nove ere služila je kao kršćanska crkva oko 900 godina, a zatim su joj dodani minareti i pretvorena je u središnju džamiju. Danas je muzej.

 

Izvor: Ljepota.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.