x

Ukrasi obojeni plavom krvlju!

Mnogi su u životu zamišljali kako bi izgledao život u dvorcu, uživanje u kraljevskim gozbama, odijevanje u haljine s krinolinama, ples na dvorskim balovima. Ako pomislimo na zamak, prva asocijacija biće nam raskoš i plava krv.

Dvorci su i danas ukras, najvažnije istorijske građevine na svijetu, a sigurno su i među najljepšim i najimpresivnijim. Oni su izvori bajke, priča i legendi... Vijekovima su rasplamsavali maštu i bili izvor inspiracije.

Ovo su neki od njih...

Alkasar od Segovije: Na stjenovitoj litici iznad ušća rijeka Eresme i Klamores u Segoviji nalazi se Alkasar, jedan od najpoznatijih španskih dvoraca. Prvobitno je izgrađen kao arapsko utvrđenje, ali je od tada služio i kao kraljevski dvor, državni zatvor, ``Royal Artillery`` koledž i vojna akademija. U srednjem vijeku je bio jedna od omiljenih rezidencija vladara iz Kraljevine Kastilje i ključno utvrđenje u odbrani kraljevstva.

Varvik: Sagradio ga je Vilijam Osvajač 1068. godine, a onda ga poklonio Henriju od Njuburga, proglašenom za prvog Erla od Varvika.

Naravno, ovo prvo normansko utvrđenje je bilo znatno manje površine od današnjeg, a kroz vijekove je proširivano, dograđivano i ojačavano. Od 11. vijeka dvorac je doživio i neke strukturalne promjene, a najznačajnije su dodatak velike kule i redizajn stambenih objekata.

Izvorna konstrukcija je obnovljena u 12. vijeku, kada je drvo zamijenjeno kamenom. Zidine ovog srednjovijekovnog dvorca u Engleskoj ušle su i u vojnu istoriju, kao jedan od najprepoznatljivijih primjera vojne arhitekture iz 14. vijeka.

Nojšvajnštajn: Prelijepi dvorac Nojšvajnštajn nalazi se u jugozapadnoj Bavarskoj, a poslužio je kao inspiracija za Trnoružičin dvorac u Disneyland parkovima.

Izgradnju je naručio kralj Ludvig Drugi od Bavarske, sa namjenom da bude utočište i dom kompozitora Riharda Vagnera.

Dvorac je bio blizu završetka 1886. godine, kada je kralj proglašen ludim te pronađen mrtav nekoliko dana kasnije. Od tada, više od 50 miliona ljudi je posjetilo Nojšvajnštajn. On je najfotografisanija građevina u Njemačkoj i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija.

Šenonso: Izgrađen je na vodi blizu sela Šenonso u francuskom departmanu Endr i Loara. Izgled ovog bajkovitog dvorca u srcu Turene, oko 12 kilometara južno od rijeke Loare, projektovao je francuski renesansni arhitekta Filber Delorm. Smatraju ga ``damskim dvorcem``, jer su mu žene obilježile istoriju.

Sagrađen je na mjestu gdje se nekada nalazio mlin na rijeci Šer. Prvi put se pominje u pisanim dokumentima u 11. vijeku. U posjed francuskih kraljeva ovo imanje je došlo u prvoj polovini 16. vijeka. Dvorac natkriljuje sjevernu obalu rijeke Šer, a kasnije je dograđena galerija koja premošćava rijeku. Izgled dvorca je rađen po ukusu Dijane od Poatjea, a za izgled galerije zaslužna je Katarina Mediči. Kompleks zgrada je 1840. proglašen za nacionalni spomenik, čije su bašte takođe zaštićene od 1962. godine. Ovaj dvorac godišnje posjeti oko milion turista.

Zamak Bran (Drakulin dvorac): Jedan od najpoznatijih dvoraca na svijetu, Drakulin dvorac, nalazi se u Rumuniji, a uprkos njegovom popularnom nadimku, Vlad Treći Tepeš (originalni Drakula) nikada nije zvao ovaj dvorac svojim domom.

Prvi put je korišten 1378. godine u odbrani protiv Osmanskog carstva, a kasnije je postao carinski prelaz na planinskom prevoju između Transilvanije i Vlaške. Tepeš, istorijski lik koji je korišten u romanu o vampirima Brama Stokera, nije živio u zamku Bran, mada je u njegovoj tamnici proveo dva dana, dok su Osmanlije držale pod kontrolom Transilvaniju.

Matsumoto dvorac: Ovo je jedan od najpoznatijih japanskih dvoraca. Za razliku od standardnih zamkova, Matsumoto nije izgrađen ni na rijeci ni na stijeni, već na ravnici.

Izgrađen je u 16. vijeku, a u njemu su vladala 23 gospodara Matsumoto regije. U tom razdoblju dvorac je bio poznat i kao Vrana, jer njegovi crni zidovi i krovovi izgledaju kao vrana koja širi krila.

Danrobin: Dvorac Danrobin nalazi se u sjeveroistočnoj Škotskoj i bio je sjedište vojvoda od Saterlenda, jedne od najstarijih grofovskih porodica. Izgrađen je sredinom 17. vijeka, a između 1835. i 1850. godine doživio je i veliki redizajn.

 Izgorio je 1915. godine, ali je uređen 1921. Danas je poznat kao spoj ``francuske renesanse i baronske Škotske``.

Konvi: Dvorac Konvi sagrađen je između 1283. i 1289. godine, za vrijeme druge kampanje kralja Edvarda u Sjevernom Velsu.

UNESCO smatra da je ovaj zamak jedan od najboljih primjera vojne arhitekture u Evropi krajem 13. i početkom 14. vijeka, a klasifikovan je i kao dio svjetske baštine.

Praški grad: U jednom od najljepših gradova na svijetu, nalazi se i jedna od najimpresivnijih građevina, dvorac Praški grad, najstariji na svijetu.

Izgradnja dvorca započela je još u 9. vijeku, a njegov dizajn odražava sve vrste arhitekture, od baroka, ili rumunske arhitekture, pa sve do gotike. Dvorac je 570 metara dugačak, oko 130 metara širok i zasluženo jedna od najpoznatijih građevina na svijetu. Dragulj Praga!

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.