x

Umrla Hurem!

Publika u Turskoj broji sitno do kraja veličanstvenog serijala "Sulejmana Veličanstvenog", koji se kod nas emituje na OBN televiziji svaki  dan od 21:00 sati. A pred sam kraj u Turskoj vlada masovni očaj! Jedan od najvoljenijih i najomraženijih likova, kontroverzna Hurem, umire!

„Ja sam Hurem. Vječito različita. Voljena i omražena. Ona koja stvara i razara. Ona koja daje život i uzima ga. A sama sam od ropstva uspjela da se popnem do vrha svijeta. Prošla sam kroz vatre i led. Ja sam ona koja je spaljivala i koja je gasila. Ja sam duh svih žena. Cijelo moje postojanje je sakriveno unutar moje ljubavi. Ja sam Hurem. Smrt zove moje ime. Osvrćem se i gledam iza sebe. Samo sam u ovoj ljubavi našla smisao svog života,“ Ovim monologom popularna Hurem predosjeća da se njen kraj bliži i da je vrijeme za vječni počinak. Njen voljeni sultan pati kao da sam umire. Sjeća se dana kada mu je prvi put pala u naručje, a onda Hurem definitivno napušta ovaj svijet!


Publika je veoma teško podnijela Huremin kraj uprkos svim njenim zlodjelima, pa se u Turkoj plakalo kao nedavno poslije smrti omiljenog princa Mustafe kojeg je pogubio sam sultan. Mnogi su ocijenili glumu Halita Ergenča u tim scenama kao besprijekornu jer je izgledao kao da se zaista oprašta prvo do sina, a sada i od voljene supruge.
 
Ko je bila Hurem?

Njeno pravo ime, kao i njeno djetinjstvo, nisu sasvim poznati. Pretpostavlja se da se zvala Anastasija ili Aleksandra Lisovska. Bila je porijeklom sa teritorije današnje Ukrajine. Ibrahim-paša je iz zahvalnosti, svom prijatelju sultanu Sulejmanu poklonio mladu Rokselanu. Rokselana, koja je imala vatrenu crvenu kosu, opisana je kao nježna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna i vesela. Nije joj teško palo da privuče Sulejmanovu pažnju.
 
 
Uostalom, njena veselost je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo dobila nadimak nasmijana. Nije dugo potrajalo dok je postala i sultanova ljubimica u krevetu. Ubrzo se pokazala i kao dobar sagovornik i iskrena prijateljica. Sulejman je bio oduševljen Ibrahimovim poklonom. Sa Rokselanom je mogao da mijenja pjesme ili da vodi političke diskusije. Sulejman je tako sve češće odlazio Rokselani i zanemarivao svoju glavnu ženu Mahidevran.
 
 
Rokselana je umrla 1558. godine i nije doživjela da se ambiciozni i vlastoljubivi Bajazit u borbi protiv brata posvađa sa ocem i na kraju podigne pobunu protiv njega. Jedino dijete koje, osim Džangizara, Sulejmana nije razočaralo bila je odlučna i samopouzdana kćerka Mirham, koja je kod Sulejmana preuzela ulogu svoje majke kao savjetodavac i sagovornik. Sulejman je Rokselanu nadživio osam godina, kada je na svom posljednjem pohodu u Ugarskoj umro 1566.
godine. Poslije Rokselanine smrti u Sulejmanovom životu nije bilo druge žene. Bio joj je vjeran sve do smrti. Naredio je da se sahrani pored nje, u raskošnoj džamiji koju je dovršio 1557. godine.
 
Izvor:Alo.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.