x

Umrla Jovanka Broz!

Jovanka Broz (89), nekadašnja supruga doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, preminula je danas u beogradskom Urgentnom centru. Ona je krajem avgusta primljena u bolnicu zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

Jovanka je rođena u selu Pećanima, u Lici. Sa tek 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije. Godine 1943, ranjena je u nogu i razboljela se od tifusa.

Iste godine joj je poginuo brat Maksim i umro joj je otac. Josipa Broza Tita, sa kojim je bila u braku od 1952. godine do njegove smrti 1980, upoznala je prilikom njemačkog desanta na Drvar, 1944. godine.

Prema Jovankinim riječima, tri mjeseca pošto je Tito umro, počeo je njen košmar.

Ljudi iz tajne službe su upali u njen stan u Užičkoj 15, ispreturali ga, konfiskovali imovinu i prisilili je da se preseli u vilu na Dedinju.
 
Njenoj mlađoj sestri Nadi, koja je bila prisutna dok se sve ovo dešavalo, navodno je prijećeno smrću ako bilo kome kaže šta je vidjela. Od tada Jovanka živi ekstremno povučeno.
 
Kako je sama rekla, kao u samici. Pričalo se da živi u siromaštvu. Tek 2000. godine, ona je uspjela da se izbori za manju adaptaciju kuće u kojoj živi, dobila je penziju od oko 1.000 eura, a u kuću joj je uvedeno grijanje.
 
Pojavljivala se skoro isključivo u Kući cvijeća, u ranim jutarnjim satima 4. maja, na godišnjicu Titove smrti.
 
Izvor:Alo.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.