x

Upoznavanje prava žena kroz prizmu ženskog poduzetništva u BiH!

U sali Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, jučer je održana konferenciju pod nazivom “Upoznavanje prava žena kroz prizmu ženskog poduzetništva u BiH”.

 

Sponzor galerije: Najbolji Fitness Run u Multiplex Ekran Zenica

Konferenciji je prisustvovao veliki broj studenata, profesora, ali i osoba iz svijeta poduzetništva i drugih institucija u društvu.

 

“Slogan konferencije jeste “Mislim, dakle postojim” i ono što je bit slogana jeste zapravo da utičemo na diskriminaciju žena u BiH, da se borimo za pravo žena i da podstićemo na ovakve kampanje jer je ovo ključna stvar. Da bi poradili na toj inicijativi trebamo zapravo graditi ovakve pozitivne priče, a sve za dobrobit naše zajednice. Možemo da realizujemo naše biznis ideje i da ostvarujemo nova radna mjesta, a to na kraju znači veći prihodi u u BiH”, između ostalog istakla je Šuhreta Patković, organizator konferencije i studentica Ekonomskog fakulteta Zenica.

 

Kako su istakli organizatori, najveći problem današnjice je odlazak mladih iz BoH. Od polovine 2013. godine, pa sve do kraja 2016. godine BiH je napustilo oko 90.000 građana, što se smatra poražavajućom činjenicom.

 

“Prošle godine je BiH napustilo 16.000 građana. Zamislite šta će to biti na par godina. Da li će BiH biti zemlja staraca ili naše zemlje, našeg nataliteta da se radi na povećanju nataliteta, da se borimo za našu BiH, da tražimo pravo u BiH, a ne u drugim zemljama. Sve su to krucijalni faktori, a ovaj slogan afirmira da se borimo i da muškarci i žene rade isti posao i da budu isto plaćeni”, dodaje Patković.

 

Naima Hozić, pomoćnik organizatora konferencije istakla je da ne bi trebalo biti tog stropa i diskriminacije među ženama i muškarcima: “Cilj je da ova konferencija zaživi, a ono što mene najviše boli jeste da postoji zakon o diskriminaciji žena, da bi trebalo biti tog stropa, te diskriminacije među ženama. Međutim, veoma je to zaživljeno u našem društvu u BiH. Ja apsolutno smatram, koliko god bilo problema mislim da je potreban rad, trud i volja, a danas je najveći problem šta će ko reći, kapital, a mnogih od nas na fakultetu ne bi trebalo biti, a rad trud i volja su uspjeh. Odrediti svoj cilj u životu i ništa vas ne može spriječiti”, kazala je Naima Hozić.

 

Tekst: Tnt portal

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.