x

Upozorenje roditeljima: Batina NIJE iz raja izašla

Stotine psiholoških studija pokazalo je da fizičko kažnjavanje može samo štetiti razvoju djeteta

Čak i roditelji koji su protivnici fizičkog kažnjavanja, ponekad pljusnu svoje dijete po guzi. Naravno, taj čin će izazvati trenutni efekt, odnosno, dijete će prestati raditi ono zbog čega je zaradilo kaznu, pa će roditelj, možda, pomisliti da je ovakva vrsta kažnjavanja dobar izbor u pokušaju discipliniranja.

Međutim, obično ne bude tako. Stotine psiholoških studija pokazalo je da fizičko kažnjavanje može samo štetiti razvoju djeteta. Zašto?

1. Ako udarite dijete, dajete mu dozvolu da i ono primijeni tu metodu na drugoj djeci. Takva reakcija je razumljiva, jer djeca oponašaju odrasle, naročito one koje vole i poštuju. Ako vi udarate, poručujete djetetu da je uredu udarati druge ljude.

2. Batine će poniziti dijete. Čak ni zagrljaj nakon udarca, kao znak opraštanja, neće ga utješiti - dijete će dugo osjećati udarac, i svana i iznutra.

3. Batine umanjuju značaj i ulogu roditelja. Da biste postali autoritet, dijete vas mora voljeti i cijeniti, a nikako bojati se.

4. Kažnjavanjem nastaju loša osjećanja. Čak i djeca koja su odrasla okružena ljubavlju i pažnjom, godinama će se sjećati nekog beznačajnog sukoba u kojem je dobilo batine.

5. Udaranje vodi zlostavljanju. Roditelji koji tuku djecu sami će sebe natjerati na sve teže oblike kažnjavanja. Prihvatit će ovaj model, jer nisu razvili druge načine reagiranja na loše ponašanje svoga djeteta.

6. Batinama se ništa ne postiže. Udarac po guzi može djelovati trenutno, odnosno prekinuti djetetov loš postupak. Razgovor i drugi oblici odgoja, a ne batine, potaknut će dijete da razmišlja i razvija savjest.

7. Udaranje samo potiče bijes. Djeca često doživljavaju fizičko kažnjavanje kao nepravdu, pa će kazna, umjesto da djeluje kako biste vi željeli, samo potaknuti dijete da bude još lošije.

8. Fizičko kažnjavanje ima loše posljedice. Istraživanja su neumoljiva u dokazivanju činjenice da što više batina dijete dobije u djetinjstvu, postaje agresivnija osoba kada odraste. Velika je mogućnost da će biti grubo i prema sopstvenoj djeci, a ako se radi o dječacima, dokazano je da postaju nasilni muževi.

Niti jedna studija nije pokazala da su batine korisne. Pohvale, nagrade, poticanje, i, iznad svega, topao odnos pun povjerenja, učinit će da dijete postane plemenita i dobra osoba.

Bolji načini rješavanja sukoba

1. Ignorirajte djetinjasto ponašanje - grimase, jurnjavu po kući, dernjavu i razbacivanje igračaka, jer je to sastavni dio odrastanja i vremenom će prestati. Ako reagirate na prvu loptu, samo ćete pojačati djetetovu negativnu reakciju.

2. Umirite i dijete i sebe - Ako uspijete izbjeći borbu, manji su izgledi da ćete pasti u iskušenje da udarite dijete.

3. Ukinite povlastice i neka dijete osjeti posljedice. Važno je da djetetu objasnite svaku situaciju kako bi shvatilo da ima mogućnost izbora i da može utjecati na ono što će se dogoditi.

 

Izvor: Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.