x

Uručen počasni doktorat Nedžadu Avdiću, Srebreničaninu koji je preživio genocide i strijeljanje!

University of Bedfordshire Luton jučer je na specijalnoj prezentaciji dodijelio počasni doktorat iz oblasti filozofije gospodinu Nedžadu Avdiću iz Srebrenice za njegov doprinos u oblasti ljudskih prava.

Nakon primljenog doktorata gospodin Avdić je studentima ovog univerziteta održao prigodno predavanje o ljudskim pravima i genocidu u Srebrenici.

 

Inače, Nedžad Avdić je kao 20-godišnjak preživio streljački vod u Srebrenici, nažalost, to nije uspjelo njegovom ocu, amidži i mnogim rođacima i prijateljima. Svoju stravičnu životnu priču “Kako sam preživio strijeljanje u Petkovcima” Nedžad je podijelio sa cijelim svijetom, s nadom da se nigdje i nikada ne ponovi srebrenički genocid. Poslije strašnog životnog iskustva, Nedžad se vratio u Srebrenicu 1997. godine, završio fakultet, osnovao porodicu i zaposlio se. U svakoj prilici hrabro je dijelio svoju priču sa željom da se što dalje čuje istina o genocidu te da nove generacije nastoje odrasti u harmoniji i bez mržnje. Povodom dodjele počasnog doktorata Nedžadu Avdiću, gospodin Bill Rammell, potpredsjednik Univerziteta, istakao je da počasni doktorat došao u prave ruke jer i pored svega što je preživio, Nedžad Avdić je smogao snage da se vrati na mjesto zločina i djeluje pozitivno.

 

BHDINFODESK – Birmingham

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.