Uz „Lonce i poklopce“ ostanite fit i nakon odmora!

24.08.2014 10:00
uz-lonce-i-poklopce-ostanite-fit-i-nakon-odmora-main

Kulinarski show „Lonci i poklopci“ koji uređuje i vodi Vjeko Kramer i ove nedjelje, 24.08.2014. je na programu OBN TV od 12 sati. Vjeko je odlučio da za pretposljednju sedmicu avgusta, dok još traju raspusti i posljednji dani godišnjih odmora sprema lagana jela uz koja se možemo sladiti i na izletima. Spremanje započinje pripremom toplih sendviča, tu je i puretina sa mahunama, ljetna tjestenina i za kraj šarmantni Kramer će spremiti grill salatu koja je idealan obrok ako želimo zadržati fit izgled i nakon odmora.

TOPLI SENDVIČI

 

1 francuski hljeb

250 grama šunke

100 grama suhog mesa

250 grama šampinjona

1 paprika 

50 grama suncokretovih sjemenki / 50 grama sezama

2 jajeta

2 kašike kiselog vrhnja

250 grama ribanog sira

Sol i papar / Vegeta 

 

Umutiti jaja i vrhnje, začiniti vegetom, solju i paprom. Umješati sjemenke te sve sastojke koje smo prethodno sitno nasjeckali. Na šnite francuskog hljeba složiti nadjev, poredati ih u tepsiju te sve zapeći u pećnici 15-ak minuta na 180ᵒC.

 

 

PURETINA S MAHUNAMA

 

250 grama mahuna

300 graam puretine

2 dl vrhnja za kuhanje

svježi kopar

sol i papar

parmezan

Vegeta

ulje 

 

Mahune skuhati i ocjediti. Puretinu isjeći na prutiće, začiniti solju, paprom i Vegetom i marinirati par sati. Mariniranu puretinu popržiti na malo ulja i kad porumeni dodati vrhnje za kuhanje, kuhane mahune, polovinu parmezana i pirjati 10-ak minuta. Prilikom serviranja posuti usitnjenim koprom i ribanim parmezanom.

 

LJETNA TJESTENINA

 

1 mrkva

1 tikvica

1 crveni luk

3 češnja češnjaka

1 zelena paprika 

1 crvena paprika

½ kg kuhanog tijesta

maslinovo ulje

kopar

sol i papar

 

Svo povrće popržiti krupnije sječeno na maslinovom ulju. Začiniti solju, paprom. Dodati kuhano tijesto, začiniti usitnjenim češnjakom i koprom te ribanim parmezanom. Poslužiti toplo ili hladno.

 

 

GRILL SALATA

 

1 grillani patlidžan

1 grillana paprika

1 grillana tikvica

200 grama travničkog sira

maslinovo ulje

ocat

10-ak češnjeva češnjaka

peršinov list

sol i papar

 

Svo povrće izgrillati i ohladiti. Češnjak usitniti i njim začiniti salatu te dodati maslinovo ulje i ocat te sol i papar. Dodati na kockice sječen travnički sir i posuti sitno sjeckanim peršinovim listom.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.