x

Uz ove namirnice bit ćete zdraviji!

Prehrana je jedna od najvažnijih stavki za naše zdravlje, a pojedine namirnice mogu nas spasiti ako imamo upale u organizmu.

Hranom možemo učiniti puno za svoje zdravlje, a znanstvenici su odavno zaključili da ćemo pravilnim odabirom manje posjećivati liječnike. Naime, određene namirnice mogu nam pomoći da se riješimo manjih upala i očvrsnemo imunitet.

 

Cjelovite žitarice

Bogate vlaknima, cjelovite žitarice pomažu kontrolirati inzulin u vašem tijelu. Bogate vitaminom B cjelovite žitarice također pomažu smanjiti upale povezane homocisteinom. Posljednjih par godina utvrđeno je da je povećana razina homocisteina povezana s povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, udara (kapi) i tromboembolija (začepljenje vena) kod ljudi koji imaju normalni nivo kolesterola.

 

Voda

Bitna je jer ispire toksične tvari iz organizma i na taj način čuva naše zdravlje. Trebali biste popiti oko litru i pol vode dnevno. Ako vježbate trebate nadoknaditi izgubljenu tekućinu pa i to uračunajte u dnevnu dozu vode.

 

Začini

Pojedini začini, uključujući češnjak, kurkumu, cimet, đumbir ili čili paprike djeluju kao protupalno sredstvo pa ih pokušajte češće dodavati u svakodnevnu hranu.

 

Omega-3 masne kiseline

Istraživanja su pokazala da je prehrana s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina i niskim postotkom omega-6 masnih kiselina pravi put k smanjenju upala u tijelu. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama su orasi, laneno ulje i riba poput lososa.

 

Mononezasićene masti

Ove masti spadaju među zdrave i poželjne i ne trebate ih se bojati. Podižu HDL zdravu količinu kolesterola i smanjuju eventualnu upalu u tijelu. Glavni izvori, koje lako možete uvrstiti u svakodnevnu prehranu su maslinovo ulje, bademi i avokado.

 

Zeleni čaj

Odaberite zeleni čaj jer je bogat antioksidansima koji će pružati potporu organizmu u borbi protiv infekcije. Osim što ima protuupalo djelovanje pozitivno utječe i na održavanje linije.

 

Voće i povrće

Ne govori se uzalud da bismo svi trebali svakodnevno jesti voće i povrće. Sve voće i povrće, bogatstva hranjivim tvarima i vlaknima pomaže u borbi protiv kroničnih upala. Neke su vrste bolje od drugih i neka se na vašem tanjuru svakako nađu jabuke, bobičasto voće, brokula, gljive, papaja, ananas i špinat.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.