x

Uz pomoć ovih savjeta, napravite neodoljivu poslasticu, na kojoj bi vam pozavidjeli i profesionalci!

Pečenje kolača ne podliježe eksperimentima, već tačno određenim mjerama i akcijama kojih se svaki početnik u kuhinji treba pridržavati. Ovih 10 savjeta trebali bi slijediti svi prije nego što uključe pećnicu, i krenu sa pripremom kolača.

1. Pročitajte dobro recept 

U brzini se mnogo sitnica može previdjeti, zbog čega će kolač ispasti loše. Da biste to spriječili potrebno je dobro pročitati recept – sve od namirnica koje su potrebne za pečenje, do alata koje trebate iskoristiti i radnji koje treba obaviti. Bolje pročitati i nekoliko puta, da budete sigurni da vam je svaki korak jasan. 

 

2. Provjerite da li imate sve potrebne namirnice 

Prije nego što krenete s pripremom slastica, provjerite imate li svaku namirnicu potrebnu za određeni desert. Nema ništa gore nego kada u pola recepta otkrijete da vam fali ključni sastojak. Također, imajte na umu da neke sastojke ne možete zamijeniti alternativama, i da bi vam zbog `eksperimentiranja` kolač mogao ispasti loše. 

 

3. Organizujte se

Pečenje kolača zahtijeva preciznost u mjerenju sastojaka. Zato je najbolje izmjeriti svaku sitnicu prije nego što počnete aktivno raditi na kolaču. Neki sastojci – poput jaja ili maslaca, moraju biti na sobnoj temperaturi prije nego što se dodaju u kolač, pa je poželjno izvaditi na kuhinjski sto sve potrebne sastojke kako bi se bolje snašli u ovoj aktivnosti. 

 

4. Zaboravite na `odokativne` metode 

Nemojte mjeriti sastojke `odokativnom` metodom, već kuhinjskom vagom i drugim odgovarajućim sredstvima. Prevelike ili premalene količine pojedine namirnice, će upropastiti krajnji rezultat vašeg slatkog deserta. 

 

5. Jaja razbijajte u posebnoj zdjeli 

Ako niste vješti u razbijanju jaja, najbolje je to činiti u posebnoj zdjeli. Ne samo da ćete tako spriječiti mogućnost da u biskvitu zaluta ljuska, već ćete se lakše naučiti odvajati žumanjke od bjelanaca. Isto tako uvijek miješajte sastojke prema receptu – mokre s mokrim i suve sa suvim sastojcima. 

 

6. Pridržavajte se savjeta o pečenju 

Ako recept traži da se lim za pečenje namasti ili da se kolačići ispeku na specijalnom papiru za pečenje, pridržavajte se tih zahtjeva. Na taj način skratićete sebi muke oko zalijepljenog i pregorjelog biskvita, kao realne posljedice eksperimentiranja s pečenjem kolača u neodgovarajućem posuđu. 

 

7. Prethodno zagrijte pećnicu 

Nikako nemojte poslasticu staviti u hladnu pećnicu, jer vam kolač neće ispasti dobro. Većina kuvarica i recepata će vas podsjetiti da trebate prethodno zagrijati pećnicu prije nego što stavite desert da se peče. Neka vam ova aktivnost uđe u naviku.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.