x

Uz zvuke saza i sevdalinke otvorena izložba ``Bosnom kroz gradove``!

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom uz zvuke tradicionalne sevdalinke i saza te recitiranjem poezije, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay otvorio je večeras u Turskom kulturnom centru ``Yunus Emre`` u Sarajevu izložbu slika zeničkog umjetnika Emina Skomorca.

Ambasador i Skomorac su zahvalili svim okupljenima i onima koji su nesebično dali svoj doprinos u organiziranju i predstavljanju izložbe nazvane ``Bosnom kroz gradove``. 

 

``U objektiv svog pogleda uzeo sam ovu izložbi i dirnut sam slikama i načinom na koji je BiH na njima predstavljena. Umjetnik je dočarao ljepote BiH na čemu smo mu neizmjerno zahvalni``, kazao je Erginay. 

 

Kako je za Fenu pojasnila art menadžerica Jasmina Bajramović, na slikama su bosanske kulturne znamenitosti od mostarskog Starog mosta, Latinske ćuprije, ćuprije u Višegradu, Sebilja na Baščaršiji, Gradine u Srebreniku i Počitelja, ali i motivi starobosanskih običaja. 

 

``Sve što čini BiH autentičnom i sve ono što je bh. tradicija prikazano je na slikama umjetnika Skomorca. Večeras predstavljamo ono što je najbolje u BiH, a upravo zbog takvih motiva, slike Skomorca krase brojne kuće u i izvan BiH``, istaknula je Bajramović. 

 

Izložbu je predstavila Rašida Mujić kazavši da Skomorac svojim slikama svakog posmatrača vraća u čarobno sjećanje iz djetinjstva kada su avlijama klepetale nanule, kada su na kapijama odzvanjale halke i kad je smijeh djece bio najdraži događaj. 

 

Dodala je da ovaj umjetnik stvara već 40 godina, a danas najviše radi ulje na platnu te je u toj tehnici uradio najveći broj djela što je i oblikovalo njegov umjetnički izraz. 

 

Skomorac je imao 40 samostalnih izložbi, učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama i na međunarodnim likovnim kolonijama. Večerašnja izložba obišla je 20 bh. gradova u posljednje dvije godine. U planu je da bude prezentirana i u drugim brojnim gradovima u i izvan BiH. 

 

Na izložbi, koja je organizirana u okviru manifestacije ``Dani bosanske kulture``, predstavljeno je 30 umjetničkih djela većeg formata, prodajnog je karaktera i za posjetitelje će biti otvorena do 14. aprila.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.