x

Uzbuna na Balkanu: Opasni džihadist u našem susjedstvu?

Lavdrim Muhaxheri je pripadnik ISIL-a koji je bio u Siriji. Navodno se vratio kući na Kosovo. Ranije je planirao napad na  izraelske reprezentativce u Albaniji. Tajne službe su na nogama.

Lavdrim Muhaxheri (27), jedan od značajnijih pripadnika Islamske države u Siriji vratio se na Kosovo, piše talijanski L`Espresso. Talijanske vlasti su odmah o tome obavijestile tajne službe na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji. Muhaxheri je na Kosovo navodno došao sredinom oktobra.

 

On je zapovjednik terorističke grupe ISIS-a poznate pod nazivom ``Balkanska brigada``. Planirao je napad na izraelske reprezentativce u Albaniji. Taj je napad otkriven na vrijeme i spriječen. Muhaxheri je poznat i pod imenom Abu Abdullah al Kosovo i nadimkom ``Koljač iz Kačanika``.

 

U Siriju je prvi puta otišao 2012. godine, a prije toga je radio za  NATO u Afganistanu. Muhaxheri se u oktobru 2013. pojavio na snimkama ISIL-a, a na jednoj od tih snimaka se vidi kako se žrtvama sijeku glave. Od avgusta 2014.  je na tjeralici Interpola. Zadnji put je viđen u javnosti  prije godinu dana u Mosulu. 

(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.