x

VANZEMALjCI POSTOJE? Otkrivena nova planeta Zemlja!

Neimenovana planeta koja je 1,1 put veća od Zemlje, otkrivena je kako orbitira oko neidentifikovane zvijezde u njenoj takozvanoj zoni Zlatokose, regionu u kojem je moguć život. Ipak, detaljni podaci o novootkrivenom zvjezdanom sistemu biće predstavljeni kasnije ove godine.

Izgleda da nismo sami! Astronom Tomas Barkli iz istraživačkog centra NASA u Kaliforniji otkrio je planetu gotovo iste veličine kao što je Zemlja na kojoj je moguć život.

 

Barkli je došao do ovog otkrića koristeći podatke koje je sakupio svemirski teleskop “Kepler“.

 

Neimenovana planeta koja je 1,1 put veća od Zemlje, otkrivena je kako orbitira oko neidentifikovane zvijezde u njenoj takozvanoj zoni Zlatokose, regionu koji emituje dovoljno energije, svjetla i temperature za postojanje vode na površini i uslova za život.

 

Svoje otkriće, Barkli je prezentovao na stručnoj konferenciji “Traganje za životom izvan Solarnog sistema” u Arizoni.

 

Pomoću slika koje je zabilježio “Kepler“, on je, kako tvrdi, uspio da pronađe novi zvjezdani sistem koji se sastoji od pet planeta koje kruže oko M1 patuljaste zvijezde.

 

“M” zvijezde su mnogo manje i slabije od našeg Sunca i nisu dovoljno svijetle da bi se vidjele golim okom.

 

Poznate su i kao “crveni patuljci”, i čine 70 odsto svih zvijezda u galaksiji i razlikuju se po veličini. Poređenja radi, naše Sunce je “G patuljak” , a takvih ima samo pet odsto u Univerzumu.

 

I mada je do sada otkriveno nekoliko planeta koje su slične Zemlji, Barklijeva neimenovana planeta je po veličini najbliža našoj. Ipak, detaljni podaci o novootkrivenom zvjezdanom sistemu biće predstavljeni kasnije ove godine.

 

NASA je 2009. godine lansirala teleskom “Kepler”, sa ciljem da traga za planetama koje liče na našu.

 

Otkad je lansiran, ovaj teleskop, koji je dobio ime po njemačkom astronomu Johanu Kepleru, utvrdio je postojanje 135 planeta izvan Sunčevog sistema, ali je i pronašao još 3.500 kanadidata za planete.

 

Inače, NASA je ove godine počela sa razvojem svemirske letjelice “Suncokret”, koja će pomoći u traganju za planetama koje su slične Zemlji, odnosno na kojima je moguć život.

 

Razlog zbog kojeg je letjelica dobila ime “Suncokret” je više nego očigledan.

 

Izvor: stil.kurir-info.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.