x

VAŽNO: Ako pijete kafu na prazan želudac, obavezno ovo pročitajte!

Nema sumnje da je kafa vrlo korisna za tijelo, ali ne treba da se pije ujutru na prazan stomak. Naime, konzumiranje šoljice kafe na prazan želudac, doprinosi opuštanju solne kiseline unutar probavnog trakta. Ako ste patili ili patite od gastritisa sigurno su vam poznate ove stvari.

Kada pojede nešto teško to će prouzrokovati probleme, jer će doprinijeti teškoj probavi proteina. Kada se proteini ne razgrade u potpunosti, to uzrokuje druge probleme upalu crijeva, nadutost, iritacije, pa čak i rak debelog crijeva.

 

Zbog tih razloga, stručnjaci upozoravaju da se kafa ne treba konzumirati ujutru odmah nakon buđenja.

 

Kafa veoma brzo povećava nivo kortizola, pa tijelu treba dosta vremena da se vrati u normalno stanje. Ovaj hormon kontroliše naš biološki sat i sposobnost da ostane budan. Kafa takođe može da poveća i nivo kiseline u želucu, što može dovesti do nadutosti i povraćanja.

 

Pa prema tome trebalo bi konzumirati kafu sat vremena nakon buđenja. Prije toga je potrebno da se nešto pojede, pa makar to bilo parče hljeba.

 

Ako ste tip osobe koja ne može da počne dan bez kafe, i za vas postoji rješenje. Za smanjenje štetnog učinka dodajte malo mlijeka ili maslac u kafu.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.