x

VELIKI BROJ SRPSKIH TURISTA VRAĆEN SA GRANICE: U Crnu Goru od sada mogu samo sa...

BEOGRAD - Građani Srbije u Crnu Goru više neće moći da putuju samo sa ličnom kartom, već će im za prelazak državne granice biti potreban pasoš, piše Kamatica. Iz Granične policije Srbije za N1 je rečeno da za sada nemaju takve informacije i da im se niko nije žalio zbog vraćanja sa crnogorske granice.

Vozači autobusa su za Kamaticu rekli da je u proteklih 24 sata veliki broj srpskih turista vraćen sa crnogorske granice jer nisu kod sebe imali pasoš, odnosno putnu ispravu nisu posjedovala djeca koja su putovala sa roditeljima.

 

Poslije priključivanja Crne Gore NATO došlo je do promjene zakona, pa je sada za ulazak u ovu zemlju potrebno posjedovati pasoš. Iako zakon stupa na snagu od 1. 7. 2017. godine, počeo je da se primjenjuje od sinoć.

 

Pojedini srpski mediji su u toku dana, međutim, javili da je crnogorska policija demantovala da građani Srbije u Crnu Goru mogu samo sa pasošem i navela da će ulazak u tu republiku biti moguć i uz ličnu kartu kao i do sada.

 

Zakon nalaže i da je obavezno posjedovati i saglasnost za put maloljetnog djeteta ukoliko samo jedan roditelj vodi djecu sa sobom. Saglasnost se ovjerava kod notara, a minimalna cijena za ovjeru je 500 dinara.

 

Ukoliko djeca ne posjeduju pasoše, zahtjev za izdavanje podnosi jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja koju ovjerava notar (ova ovjera se plaća), a ukoliko su oba roditelja prisutna, nije potrebna saglasnost, već je dovoljan samo potpis na zahtjevu za izdavanje.

 

Ukoliko je do puta ostalo svega par dana, mora se uz podnošenje zahtjeva za izdavanje pasoša priložiti i dokument koji potvrđuje hitnost, u ovom slučaju rok za izdavanje je 48 sati od trenutka podnošenja zahtjeva, a cijena od 3.600 dinara, kod hitnog izdavanja je ista kao i ukoliko se dokument izdaje redovnim putem, kažu u MUP.

 (Kurir.rs/Kamatica/N1)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.