x

VIDEO: Je li Tesla stvarno ulovila stotku za 2,28 sekundi?!

Neki dan pisali smo o najnovijem viđenju superautomobila od ekipe iz Maranella i u sklopu objave spomenuli njegovu sposobnost da ubrza do stotke za 2,9 sekundi. Kao i svaki automobil koji to uspijeva unutar tri sekunde, može nas samo ostaviti impresioniranima. Ipak, ima jedna američka obiteljska limuzina „na baterije” koja s vremena na vrijeme voli podsjetiti da može to i bolje…

Da odgovorimo na pitanje iz naslova odmah u početku – veliko da. I malo ne. Budući da je izmjerena vrijednost predstavljena uz američki „način izražavanja” i prema tome podrazumijeva ubrzanje do 60 milja na sat, ne možemo govoriti o lovu na stotku, već je riječ o nekih 96 km/h za stanovnike ovog podneblja. Unatoč tome, brojka od 2,28 sekundi doista odudara od bilo čega što smo vidjeli da je do sada napustilo tvornicu i da u skladu sa svim zakonskim propisima može operirati po javnim prometnicama. U standardiziranom testu koji Motor Trend provodi već godinama, a prema praksi koja je tu da desetljećima održi mjerenja konzistentnima uključuje tridesetak centimetara slobodnog prostora unutar kojeg se automobil već počeo kretati, ali prednji kotač još nije prekinuo lasersku zraku, Tesla Model S P100D jedina je uspjela uloviti tih 96 km/h za manje od 2,3 sekunde i kako god okrenete, to je hvalevrijedno, osobito za jedan obiteljski automobil. Doduše, s karakteristikama koje mu svakako idu u korist kao što su pogon na sve kotače i naravno masivan okretni moment koji elektromotori tako krasno isporučuju, bez ikakvog prekida budući da nema prijenosnog sustava kakav poznajemo iz klasičnih automobila.

 

Činjenica da se jednom nakon prijeđenih 96 km/h promjena akceleracije u jedinici vremena (trzaj) počinje smanjivati i automobili s više „konja” poput LaFerrarija ili Porschea 918 Spyder dobivaju vjetar u leđa ne umanjuje Teslin uspjeh, s obzirom na to da je startnost u realnim uvjetima vožnje najbitnija od mirujućeg položaja, dok se lov na brzinu nakon toga ionako počinje pretvarati u ilegalan pothvat.

 

Gledajući na stvar iz šire perspektive, je li ovakvo skidanje još jednog djelića sekunde uopće bitna vijest? Pa, i je i nije. Vrlo je lako ovdje povući paralelu s još nekim inženjerskim eksperimentima kao što je to primjerice Bugatti Chiron – automobil koji pomiče granice onoga za što smo mislili da je moguće, iako nitko živ u stvarnosti neće imati opipljive koristi od tih pomaka. Prije svega možemo govoriti o vraški dobrim marketinškim aktivnostima koje itekako podižu „rejting” onih koji ih provode, a ako su one potrebne nekome onda je to tvrtka koja želi okrenuti auto-industriju naopačke – Tesla. Skrenuti pozornost na alternativu ljudima koji su naviknuli na sve prednosti fosilnih goriva nedvojbeno je izazovno i svijetu treba čvrsti dokaz da elektromotori itekako imaju svoje argumente, a veliki naslovi u svim medijima o Tesli koja obara rekorde ubrzanja mogu samo ubrzati proces. Stoga, ovdje je očito zašto je to bitno. Tesla želi svim silama biti relevantna, ali i „cool” – sjetimo se velikih zaslona s inovativnim infotainment sustavom, „falcon” vrata na Modelu X i sličnih sitnica koje odrađuju odličan posao u promociji proizvoda tvrtke kojoj itekako treba pozornosti.

 

Zaključno, živimo u svijetu u kojem serijski automobil koji ima primarnu ulogu prevoziti veliku obitelj zajedno s njihovom prtljagom može istovremeno napraviti rusvaj od njihovih unutarnjih organa zahvaljujući munjevitom ubrzanju. Naravno, teško je zamisliti kamo dalje od ovoga. Za sve one koje detaljnije zanima priča o načinu mjerenja ovakvih ubrzanja preporučujemo video Jasona Fenskea s YouTube kanala Engineering Explained, koji detaljnije objašnjava zašto se ponegdje navodi podatak od 2,53 sekunde umjesto spomenutih 2,28 sekundi i koliko smo se tim brojkama uspjeli približiti teoretskom limitu uz cestovne gume koje su danas industrijski standard.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.