x

VINA SLAVONIJE prezentirana u Sarajevu!

PP Orahovica i Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker dvije su vinarije koje su predstavile slijed od više vrsta svojih vina uz slasna bosanka jela u restoranu Druga kuća. Bosna i Hercegovina višestruko je povezana s Hrvatskom – društveno, socijalno, ekonomski, mentalitetom... Zato ne čudi da je glavna i najrasprostranjenija sorta u Hrvatskoj, Graševina, izrazito popularna i u BiH. Krauthaker je s vinima prisutan na tržištu BiH već dugi niz godina, a PP Orahovica ove godine kreće u osvajanje vašeg tržišta.

Narednu godinu dana će se organizirati promocije pomenutih vina i vinarija u sklopu projekta “Vinska omotnica”, sufinanciranog sredstvima iz HKG i EU kao pomoć sektoru vina.

 

Cilj ovih aktivnosti je podizati svijest o kulturi pijenja vina, njenom gastronomskom značaju, predstaviti Vina Slavonije i pojačati njihov značaj među vinskim potrošačima u BiH.

 

SLAVONIJA, s umjereno-kontinentalnom klimom i položajima vinograda od 100 do 300 m/nm, južnih ekspozicija, savršeno je područje za uzgoj vina najvišeg ranga kvalitete. 

 

Prevladavaju bijela vina, posebice Graševina koja je i najzastupljenija vinska sorta u cijeloj Hrvatskoj.

 

Od ostalih bijelih sorata mogu se istaknuti Chardonnay, Pinot sivi, Silvanac zeleni, Sauvignon i Rajnski rizling.

 

Od crnih sorata među najzastupljenijim su Frankovka, Cabernetsauvignon, Merlot i Pinot crni, koja daju vina osebujnih aromatskih profila i različitog intenziteta rubin crvene boje.

 

PP Orahovica:

 

Mala Švicarska ili grad blizanaca, oba iz različitih razloga, česti su nazivi za grad Orahovica, udaljen 220 km istočno od Zagreba i 75 km zapadno od Osijeka.

 

«Graševina, najpoznatija i najzastupljenija vinska sorta Hrvatske, prisutna već više od 100 godina, glavna je sorta i u PP Orahovica. Ipak, ljupka osobnost Silvanca zelenog učinila je Orahovicu poznatom upravo po tom vinu» naglasio je njihov predstavnik gospodin Igor Hruškar.

 

Krauthaker:

 

Vinogorje Kutjevo u kojem se nalaze vinogradi i podrum obitelji Krauthaker, idealno je vinogradarsko područje gdje se vinova loza uzgaja stoljećima. Tu višestoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju regije, uspješno nastavlja Vlado Krauthaker osvajajući za svoja vina brojna priznanja i medalje. Obiteljsku tradiciju nastavlja kćer Martina, koja je također počela osvajati međunarodna zlata.

 
Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.