x

VW ponovno kažnjen zbog dieselgate afere!

Volkswagen ponovno izlazi na pozornicu u novoj aferi koja će ga ponovno skupo stajati. Ovog puta, predstava započinje oglasom o ekološkoj prihvatljivosti VW vozila.

Iako je od dieselgate afere prošlo već dosta vremena, podignuta prašina još se ne sliježe. Već dobrano izmućeni VW ponovno je dobio packu zbog svoje filozofije ekološke prihvatljivosti, ovog puta iz Južne Koreje. Razlog? Pomalo smiješan, oglašavanje u televizijskom programu.  Naime, u oglasu koji je prikazivan u programu naglašavana je ekološku prihvatljivost i svijest o zaštiti okoliša. Korejcima nije trebalo dugo da pokrenu sudski postupak zbog spornog oglasa, a koji je rezultirao kaznom od …

 

32 milijuna dolara. Korejski sud smatra kako su tvrdnje o već spomenutoj ekološkoj prihvatljivosti neistinite zbog informacija koje su procurile u javnost o stvarnim pokazateljima zagađenja. Osim kazne, zatražena je istraga glavnih i odgovornih u VW diviziji Južne Koreje. Od pet prozvanih imena, dva su visokorangirana. Ako istraga pokaže da su bili upoznati s navodima i načinom oglašavanja mogla bi ih sustići kazna visine oko 120.000$.

 

Međutim, ovo nije prvi puta da je VW kažnjen u Koreji. Naime, isti sud kaznio je grupaciju kaznom od 15.34 milijuna dolara zbog falsificiranja podataka o buci i naravno već dobro poznatim podatcima o ekološkoj prihvatljivosti.  VW u Koreji očito nema sreće.

 

Sud nije stao samo na tome. Uz kaznu VW mora prestati s prodajom gotovo 80 modela iz svoje grupacije. Pravnici okupljeni oko VW htjeli su podnijeti žalbu na presudu i eventualno tužiti Koreju zbog odluke o zabrani prodaje. Međutim, nakon dubljeg razmatranja svi su došli do zaključka kako je ipak bolje novac koji bi potrošili za tužbu bolje uložiti u otklanjanje nesukladnosti. Inače, do sada je VW bio najprodavaniji strani proizvođač automobila kojemu je prodaja s 4.710 vozila u 2008. godini porasla na 62.353 vozila u 2015. godini. Međutim, zbog skandala prodaja je pala za 10% samo na početku ove godine.

 

Na globalnoj razini, VW je zbog skandala izgubio milijarde dolara. Hoće li odjek ove presude  pokrenuti druge sudske sporove u drugim zemljama ostaje za vidjeti. Iako je Koreja relativno malo tržište na kojem VW nastupa (ima svega 2% od ukupne brojke prodanih vozila) donijeta presuda nikako ne ide u korist njegovoj reputaciji.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.