x

Varajić: Srce me boli za Bosnom jer ona je moj život, moja mladost i moja ljubav!

Prije nešto više od 38 godina Košarkaški klub Bosna je u Grenobleu postao prvak Evrope, savladavši italijanski Emerson u finalu Kupa evropskih šampiona rezultatom 96:93.

Najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena Mirza Delibašić je ubacio 30 poena, ali ni takav performans legendarnom Kinđetu nije donio epitet junaka utakmice. Kapiten Studenata Žarko Varajić je postigao čak 15 poena više.

 

S 45 postignutih poena u finalu, ovaj rođeni Nikšićanin postavio je rekord koji sasvim sigurno nikada neće biti oboren.

 

Varajić je u Al Jazeerinoj emisiji ``Sportski magazin`` govorio o najslavnijim danima Bosne, Kinđetu, ali i o aktuelnoj situaciji u sarajevskom klubu te evropskoj košarci.

 

``Bosna možda te godine nije bila najbolja, ali je bila najkompaktnija s najviše želje da dođe do te titule. To jedinstvo i uloženi rad su nam se na najbolji mogući način vratili. To je rezultat na koji smo svi ponosni``, prisjetio se titule prvaka Evrope legendarni Varaja.

 

O Kinđetu, kao vjerovatno i svi oni koji su imali priliku da ga upoznaju, govori sve najbolje.

 

``Bio sam u prilici da igram u karijeri s NBA igračima poput Larryja Birda, ali nikada nisam vidio čarobnjaka magične moći kao što je bio Mirza Delibašić``, kaže Varajić koji ističe kako se nije smjela dozvoliti propast Bosne.

 

``Srce me boli za Bosnom jer ona je moj život, moja mladost, moja ljubav i nešto što s ponosom izgovaram. Danas je Bosna totalno po strani, tu osuđujem i gradske oce i ljude koji nisu prepoznali da su to trajne vrijednosti koje moraju da se njeguju``, rekao je Varajić.

 

Na Evropskom prvenstvu koje počinje posljednjeg dana ovog mjeseca nastupit će četiri reprezentacije iz bivše Jugoslavije - Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora.

 

``Evropsko prvenstvo će nam donijeti dosta prijatnih rezultata. Četiri reprezentacije iz bivše Jugoslavije će igrati na njemu i svi su u ozbiljnoj konkurenciji za visok plasman. Žao mi je što BiH koja ima nevjerovatnih mladih igrača i jedan broj NBA igrača nije izborila plasman, jer bi i ona bila među kandidatima za najviši plasman``, rekao je na kraju razgovora legendarni Žarko Varajić.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.