x

Veče Mozartovih sonata za violinu i klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu!

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu odmora nema! Koncertna sezona 2016./2017. spremila je još jedan koncert,  pod nazivom Veče Mozartovih sonata za violinu i klavir, koji je imao za cilj dati svojevrsni omaž jednom od najznačajnijih kompozitora u historiji muzike, Wolfgangu Amadeusu Mozartu, povodom 260. godišnjice njegovog rođenja! 

Upuštajući se u pustolovinu muziciranja, koja od interpretatora zahtijeva umjetničku posvećenost publici je predstavljena eminentna umjetnica, violinistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Emina Smolović i to uz klavirsku pratnju pjanistice Milice Lawrence.

 

Emina Smolović završila je studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a magistrirala na FMU u Beogradu. Potom je završila specijalističke studije iz predmeta Metodika nastave gudačkih instrumenata, kao i specijalističke studije iz Kamerne muzike. Kao solista, ali i član različitih ansambala imala je niz koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupala je s različitim kamernim ansamblima, a trenutno predaje violinu na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

 

Milica Lawrence na FMU u Beogradu završila je studij klavira i čembala. Specijalističke studije iz kamerne muzike i doktorske studije završava, na istom fakultetu. Pohađala je brojne master-tečajeve za klavir i čembalo kod afirmiranih domaćih i stranih umjetnika. Za solo izvedbe te izvedbe s kamernim sastavima osvojila je veći broj nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. Održala je veliki broj solističkih i koncerata kamerne muzike u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi kao samostalni umjetnički saradnik na Odsjeku za gudače na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.