x

Većina sprema pogrešno: Evo koji luk ide u koje jelo!

Nije svejedno stavljate li u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrenac, slatki luk ili kozjak - o tome zavisi kako će vam obrok ispasti. Donosimo savjete za što je koja vrsta najbolja i kako se reže.

Žuti luk

 

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste kod kuvanja. Radi se o vrsti koja ima najjači ukus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor, posebno ako želite karamelizovati neko jelo (pun je prirodnog šećera). Bogat je dijetnim vlaknima.

 

Reže se na sitne kockice.

 

Ljubičasti luk

 

Ova vrsta ima najbolji ukus ako se ne kuva i zato je idealna za hamburgere, sendviče itd. Takođe, odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanta koji smanjuju rizik od nastanka raka. 

 

Reže se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

 

Srebrenac

 

Ova vrsta luka savršen je izbor ako želite da vam jela imaju više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za staviti na pizzu, kao i za meksička jela. Inače, srebrenac ima protivupalna svojstva i dobro ga je često jesti. 

 

Reže se na trakice.

 

Slatki luk

 

Ova vrsta jako nalikuje žutom luku, a razlika je u tome što je ljuska nešto više narandžasta nego žuta. Ima blag ukus i dobar je želite li ga jesti sirovog. Odličan je izbor za pripremu salse (umaka od svježeg paradajza) jer je prepun vode. Dobro paše i u hamburgerima.

 

Reže se na trakice.

 

Luk kozjak

 

Ova vrsta ima male, duguljaste glavice na kojima je zlatno-ružičasta ljuska. Slatka je i blagog ukusa pa je odlična kao dodatak salatama i umacima za salate. Teksturom nalikuje bijelom luku. Bogat je antioksidantima.

 

Reže se na trakice.

 

Mladi luk

 

Najbolje ga je jesti sirovog, ali može se koristiti i za kuvanje. U tom slučaju, koristi se cijeli, zajedno sa zelenim dijelom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.