Vino zamjena za masnoću u receptima!
Osim što jelima daje posebnu aromu i ukus, vino može da zamijeni i masnoće u receptima.
Ako izbacite iz recepta masnoću, zamjenite je vinom koje će vratiti izgubljenu sočnost jelu, piše B92.
Na primjer, ako pržite povrće u tavi, umjesto pola količine ulja ili putera dodajte malo vina. U marinadama s oko pola šoljice ulja četvrtinu zamjenite vinom.
Alkohol i kiseline u marinadama omekšavaju meso, ali ga ujedno i aromatizuju, a bilo da ga dinstate, kuvate ili pečete, marinirano meso biće najsočnije.
Kod ribljih i bujona od živine upotrebljava se bijelo vino, a kod bujona od divljači i tamnih mesa crveno vino.
Osim toga, bijelo ili desertno vino sjajan je dodatak i smjesi za patišpanj koji postaje sočan i vazdušast. Vruć patišpanj možete preliti decilitrom crvenog vina, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Premažite patišpanj čokoladnom glazurom koja se odlično slaže s vinom, a tako možete da spremite i mafine.
Uz rižu i jela od ribe
Lagani sovinjoni hladnijih krajeva slagaće se dobro sa gotovo svakim rižotom i laganim umacima za piletinu, a ona poput malvazije biće dobra u jelima od ribe koja traže suvo bijelo vino.
Aromatična vina
Suvi rizlinzi dobar su dodatak začinjenijim jelima. Poslužiće i burgundac sivi, prvenstveno onaj koji je maceriran nekoliko sati, što se prepoznaje po blago ružičastoj boji.
Izvor: Nezavisne.com
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.