x

Više od dvije hiljade građana traži pravdu za Havu!

Više od stotinu građana Sarajeva okupilo se danas tačno u podne na raskrsnici u Nedžarićima, mjestu tragične pogibije mlade Have Šljivić-Dovadžija, kako bi  izrazili nezadovoljstvo što je vozač, koji je automobilom usmrtio majku dvoje djece, pušten na slobodu. Suprug Amar Dovadžija, kako se čulo na protesnom skupu, od boli  i tuge nije mogao doći. 

Na protestima su se pojavile majke i očevi s djecom, čak i bebama u kolicima.Nosili su plakate na kojima  su bili natpisi "Ubice u zatvor!", "Pravda za Havu i druge žrtve", "Adekvatne sankcije: dugotrajni zatvor ili dugotrajna ludnica", "Neupaljena svjetla=40KM, ubistvo pješaka=sloboda"...

 

 - Istinski se solidarišemo s porodicom žene koja je poginula, a onaj koji je za to kriv je na slobodi. Znači da život ne vrijedi ništa. Protesti možda mogu promijeniti nešto, ali narod je i dalje uspavan. Ovdje su česte nesreće – kazala nam je jedna do starijih sugrađanki.

 

Peticiju  kojom se traži veća zaštita građana u saobraćaju potpisali su brojni građani.

Organizatori današnjih protesta poručili su da su prijatelji preminule i da nisu politički motivisani."Ovaj događaj duboko nas je dirnuo i potresao. Zaprepašteni smo bili viješću da je odgovorni pušten na slobodu. Ne smijemo nijemo posmatrati nepravdu koja se dešava, jer ne želimo da grupa kriminalaca teroriše obične građane. Želimo reći stop nepravdi, želimo se izboriti za pravo da možemo normalno preći ulicu na zeleno svjetlo", tvrde organizatori okupljeni u  organizacije AKOS (Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport)

 

Tokom obraćanja građani su se prisjetili Denisa Mrnjavca, Magdija Dizdarevića i Amara Mistrića. 

Okupljeni građani iznijeli su svoje zahtjeve među kojima je i onaj da se odmah odredi pritvor počinitelju ubistva, a nakon što se dokaže njegova odgovornost, bude izrečena najstrožija kazna.

Zahtijevaju da se protiv postupajućeg tužioca pokrene disciplinski postupak, da organi pravosuđa, policija, tužilaštvo i sudstvo svoje posao počnu raditi profesionalno i pravovremeno.Organiziran je i defile moto klubova u znak podrške zahtjevima građana, a proučena je  i dova za Havu.

 

 

Tekst: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.