x

Vitamin koji sprečava sve od bora do raka!

Ovaj vitamin je vrsta prevencije svega i svačega.

Važna uloga ovog vitamina otkrivena je 1997. godine. Iako ste sigurno čuli z aK1 (nalazi se u lisnatom, zelenom povrću poput spanaća i kelja i ima ulogu u zgrušavanju krvi), za K2 sigurno niste. Jednostavno rečeno K2 ima ključnu ulogu u usmjeravanju kalcijuma samo tamo gdje je neophodan.

 

Ovakva uloga je proizvod ``zajedničke saradnje`` obog vitamina i drugih nutritijenata, najčešće vitamina A i vitamina D. Zašto je K2 važan?

 

Zato što je uključen u brojne funkcije u ljudskom tijelu, a posebno je važan za žene. Doktorka Kate Rhéaume-Bleue, autorka knjige o ovom vitaminu, kaže: ``Ovaj vitamin je vrsta prevencije svega i svačega od bora do raka. Mnogim ženama nije potreban suplement kalcijuma, ali vitamin K2 će održavati nivo kalcijuma u granicama normale. Svi pričaju o vitaminu D, ali bez vitamina K2 mi nemamo koristi od vitamina D, čak imamo više koristi nego štete.``

 

– Zdravlje kostiju: opšte je poznato da kalcijum igra izrazito važnu ulogu kada su u pitanju kosti, posebno njihova gustina. 

 

– Zdravlje zuba: karijes, osjetljivost zuba i ostali problemi mogu se umanjiti ili spriječiti unošenjem vitamina K2 kroz ishranu.

 

– Kardiovaskularni sistem: stvaranje ugrušaka u krvi, jeste posljedica nedostatka upravo vitaminima K2. Upravo naslage kalcijuma stvaraju ugruške, zato je neophodno da unosimo dovoljno K2 kako preusmjeravao kalcijum van arterija i vena. 

 

– Bore: Kada vidite ženu u godinama sa savršenim tenom, znajte da joj sigurno ne manjka ovog vitamina. istovremeno, znaci starenja (bore i opuštena koža) povezani su sa zdravljem kostiju.

 

– Zdravlje vena: proširene vene spadaju u kardiovaskularne bolesti, a klacijum koji se nalazi na mjestima na kojima ne treba da bude, jeste uzrok ovog zdravstvenog problema.

 

Izvori vitamina K2?

 

Najbolji izvor svih vitamina, pa tako i ovog, jeste hrana. Ipak, namirnice koje sadrže ovaj vitamin nisu često u upotrebi. Zato se potrudite da unosite namirnice koji sadrže K2, koji je ispred magnezijuma kada je riječ u važnosti vitamina. 

 

– nato (fermentisana soja)

– guščija džigerica 

– mliječni proizvodi koji vode porijeklo od životinja koje se hrane isključivo na pašnjacima

– sir, posebno Gauda i Bri, jer imaju najveću koncentraciju vitamina K2. 

– žumanca

 

Zašto je nedostatak ovog vitamina česta pojava?

 

Upravo zato što je koncentracija ovog vitamina najveća u proizvodima koje rijetko konzumiramo, i umjesto kojih unosimo prerađene namirnice.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.