Vitamin koji sprečava sve od bora do raka!
Ovaj vitamin je vrsta prevencije svega i svačega.
Važna uloga ovog vitamina otkrivena je 1997. godine. Iako ste sigurno čuli z aK1 (nalazi se u lisnatom, zelenom povrću poput spanaća i kelja i ima ulogu u zgrušavanju krvi), za K2 sigurno niste. Jednostavno rečeno K2 ima ključnu ulogu u usmjeravanju kalcijuma samo tamo gdje je neophodan.
Ovakva uloga je proizvod ``zajedničke saradnje`` obog vitamina i drugih nutritijenata, najčešće vitamina A i vitamina D. Zašto je K2 važan?
Zato što je uključen u brojne funkcije u ljudskom tijelu, a posebno je važan za žene. Doktorka Kate Rhéaume-Bleue, autorka knjige o ovom vitaminu, kaže: ``Ovaj vitamin je vrsta prevencije svega i svačega od bora do raka. Mnogim ženama nije potreban suplement kalcijuma, ali vitamin K2 će održavati nivo kalcijuma u granicama normale. Svi pričaju o vitaminu D, ali bez vitamina K2 mi nemamo koristi od vitamina D, čak imamo više koristi nego štete.``
– Zdravlje kostiju: opšte je poznato da kalcijum igra izrazito važnu ulogu kada su u pitanju kosti, posebno njihova gustina.
– Zdravlje zuba: karijes, osjetljivost zuba i ostali problemi mogu se umanjiti ili spriječiti unošenjem vitamina K2 kroz ishranu.
– Kardiovaskularni sistem: stvaranje ugrušaka u krvi, jeste posljedica nedostatka upravo vitaminima K2. Upravo naslage kalcijuma stvaraju ugruške, zato je neophodno da unosimo dovoljno K2 kako preusmjeravao kalcijum van arterija i vena.
– Bore: Kada vidite ženu u godinama sa savršenim tenom, znajte da joj sigurno ne manjka ovog vitamina. istovremeno, znaci starenja (bore i opuštena koža) povezani su sa zdravljem kostiju.
– Zdravlje vena: proširene vene spadaju u kardiovaskularne bolesti, a klacijum koji se nalazi na mjestima na kojima ne treba da bude, jeste uzrok ovog zdravstvenog problema.
Izvori vitamina K2?
Najbolji izvor svih vitamina, pa tako i ovog, jeste hrana. Ipak, namirnice koje sadrže ovaj vitamin nisu često u upotrebi. Zato se potrudite da unosite namirnice koji sadrže K2, koji je ispred magnezijuma kada je riječ u važnosti vitamina.
– nato (fermentisana soja)
– guščija džigerica
– mliječni proizvodi koji vode porijeklo od životinja koje se hrane isključivo na pašnjacima
– sir, posebno Gauda i Bri, jer imaju najveću koncentraciju vitamina K2.
– žumanca
Zašto je nedostatak ovog vitamina česta pojava?
Upravo zato što je koncentracija ovog vitamina najveća u proizvodima koje rijetko konzumiramo, i umjesto kojih unosimo prerađene namirnice.
Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.