x

Vitaminom C u borbi protiv raka!

Velike doze vitamina C mogu pospješiti učinak hemoterapije pri uništavanju kancerogenih stanica, javljaju američki naučnici.

Intravenozan unos vitamina C bi mogao biti siguran, učinkovit i jeftin način liječenja raka jajnika i drugih oblika raka, javljaju sa Sveučilišta u Kanzasu. Naučnici su istaknuli rezultate testova koje su proveli na miševima i pacijenticama sa naprednim stadijem raka jajnika i zatražili su veća klinička istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo 27 pacijentica kojima je tek dijagnosticiran rak jajnika i to u trećem ili četvrtom stadiju. Naučnici su otkrili da su pacijentice kojima je ubrizgana visoka doza vitamina C, uz njihovu hemoterapiju, imale manje negativnih popratnih pojava liječenja. Također su otkrili da vitamin C može pomoći pr uništavanju stanica raka bez nepovoljnog utjecaja na zdrave stanice.

Visoke doze vitamina C su uglavnom toksične za stanice tumora, a da istovremeno ne štete zdravom tkivu. Jedan od objašnjenja zašto C ubija rak, a ne i zdrave stanice leži u činjenici da vitamin C generira velike količine hidrogen peroksida H2O2, snažnog slobodnog radikala koji je u zdravim stanicama neutraliziran katalazom.

Vitamin C koristi se kao rana, nekonvencionalna terapija liječenja raka. Već sedamdesetih godina prošlog stoljeća, hemičar Linus Pauling je istaknuo prednosti korištenja vitamina C u liječenju raka. Međutim, klinička ispitivanja u kojima se vitamin C davao oralnim putem, nisu bila učinkovita, a istraživanje je prekinuto. Proteklih godina otkriveno je da tijelo brzo izlučuje vitamin C koji se unosi oralno, ali kada se ubrizgava intravenozno, vitamin C može inhibirati rast stanica raka.

Istraživačica Dr. Jeanne Drisko izjavila je na BBC-u da se onkolozi sve češće zanimaju za terapiju vitaminom C. ``Pacijenti traže sigurne i jeftine izbore u liječenju raka. Također je naglasila da vitamin C koji se primi intravenozno ima potencijal temeljen na osnovu našeg naučnog istraživanja i ranijih kliničkih rezultata.``

Nažalost, farmaceutske tvrtke ne pokazuju zanimanje za daljnja klinička istraživanja. ``Budući da vitamin C nema patentski potencijal, njegov razvoj neće biti podržan od strane farmaceutskih tvrtki. Vjerujemo da je došlo vrijeme za istraživanje agencije ozbiljnije podrže detaljnija klinička istraživanja vezana za primjenu intravenoznog vitamina C.`` Kazao je voditelj istraživanja Qi Chen za BBC News.

Istraživači Albert Eingstein College of Medicine of Yeshiva University otkrili su da vitamin C također uništava bakterije otporne na lijekove koji se koriste u liječenju tuberkuloze. Rezultati istraživanja pokazuju da vitamin C dodan postojećim lijekovima za tuberkulozu može skratiti liječenje tuberkuloze i otvara mogućnost poboljšanja već postojećih lijekova. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Comumunications. Otkriveno je da kombinacija izonaizida i vitamina C sterilizira kulturu svih bakterija Mycobacterium tuberculosis koje su bile otporne na lijek.

Kod osoba s karcinomom u završnoj fazi vitamina C podiže kvalitetu preostalog života i produljuje ga. Rađeno je istraživanje na 100 ljudi u završnoj fazi te opake bolesti sa količinom od 10 grama dnevno. Preživjeli su četiri puta dulje od očekivanog perioda, a nakon samo 5 dana terapije pacijenti su izjavljivali, da se osjećaju bolje, jače i prisebnije također im se poboljšao i tek. Vitamin C nije lijek protiv raka, ali pomaže tijelu svojim djelovanjem na način da štiti zdrave stanice pa se kancerogene stanice teže šire preko zdravog tkiva.

Dokazano je da Vitaminom C možemo smanjiti posljedice konvencionalnih terapija protiv raka (kirurški zahvati, zračenje i hemoterapija). Dokumentirani su brojni dokazi o tome kako vitamin djeluje antivirusno. Ako koristite pravilnu količinu vitamina C on može neutralizirati i eliminirati širok spektar toksina u vašem tijelu. Vitamin C također jako djeluje na imunološki sustav i poboljšava ga u svakom smislu, naročito pojačava našu sposobnost da se branimo i da sprječavamo gljivične i bakterijske infekcije.

Izvor: znano.st/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.