x

Volite kafu, ali biste je rado zamijenili nečim drugim? Imamo 5 sjajnih prijedloga!

Preporučujemo da je zamijenite nekom od sljedećih namirnica, koje će vam takođe pružiti potrebnu dozu energije.

Tamna čokolada

 

Ova vrsta čokolade zahvaljujući svojim sastojcima ima pozitivan uticaj na protok krvi i smanjenje upalnih procesa. Takođe, u jednom istraživanju grupa odraslih osoba sa sindromom hroničnog umora dobila je čokolade s 85% kakaa za osam nedelja, a na kraju testiranja kod svih je bilo primećeno manje umora. Ako želite zdravu čokoladu, kupujte onu koja sadrži bar 72% kakaa.

 

Sok od cvekle

 

Ako želite da povećate izdržljivost, nema bolje stvari od soka od cvekle. Poboljšava povećanje učinkovitosti i smanjuje umor, a potreba za potrošnjom kiseonika je manja.

 

Hrana bogata gvožđem 

 

Jedna od najvažnijih funkcija gvožđa je donošenje kiseonika do vaših ćelija, tako da, ako ga ne dobijate dovoljno, može doći do snižavanja nivoa energije, a moguće i do anemije. Gvožđe se nalazi u mesu, ribi, živini, ali se može naći i u biljkama. Imajte na umu da konzumiranje kafe ili čaja može smanjiti apsorpciju gvožđa, pa bi bilo dobro gvožđem bogat obrok konzumirati nekoliko sati nakon gore spomenutih napitaka.

 

Hladna čaša vode

 

Simptomi dehidracije su najčešće tromost i umor, ali i glavobolja i mogu se javiti nakon konzumacije alkohola. Zaboravite kafu i započnite dan s hladnom čašom vode (0,5 l) kako bi poboljšali rad metabolizma. Popijte još koju čašu tokom dana i tijelo će vam biti zahvalno.

 

Zdravi obroci

 

Jasno, za početak zaboravite čips i druge slične nezdrave stvari. Kad ne znate šta biste grickali uveče uz TV, napravite komadiće zdrave hrane. Na ovaj način ćete zadržati odgovarajući nivo energije, ali i raspoloženja. Takođe, ne preskačite obroke, jer to za tijelo nije dobro. Jednostavno, hranite se zdravije.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.