x

Volkswagen Scirocco je ``mrtav``, direktnog nasljednika nema ni na vidiku!

Kompanija Volkswagen je objavila da je sportski coupe Scirocco zvanično otišao u penziju.

Na zvaničnoj stranici njemačkog proizvođača je objavljeno da više neće primati narudžbe za ovaj model, ali da još uvijek ima određen broj primjeraka u zalihama koji su dostupni kupcima. Naravno, konfigurisanje više nije opcija jer su automobili proizvedeni. 

 

Također, nakon gotovo deset godina dvovratni model ide u penziju. Neki će reći da su iznenađeni što je ``preživio`` tako dugo s obzirom na to da se nije istakao prodajom.

 

Scirocco je baziran na platformi PQ35, kao i peta generacija modela Golf te je već zastarjeli proizvod iako njegov vanjski izgled i dalje prolazi test vremena. Prethodnici su imali više karaktera, posebno druga generacija koja se prodavala između 1981. i 1992. godine.

 

Kada je riječ o direktnom nasljedniku, ne treba gajiti previše nade, jer je teško vjerovati da će VW uskoro proizvesti coupe s prednjim pogonom. Osim toga, postoji šansa da će se ime Scirocco vratiti i koristiti za električni model.

 

Jedan od VW-ovih direktora Frank Weisch, prije nekoliko mjeseci je izjavio da postoje planovi za ``sjajan i zabavan automobil`` u obliku malog coupea baziranog na nadolazećoj MEB platformi. Rad na ``emotivnom konceptu`` je već počeo, ali je produkcijski model još uvijek veoma daleko.

 

Ako je vjerovati glasinama, električni Scirocco će biti ponuđen u nekoliko verzija, osnovna će razvijati 170, dok će dva električna motora najsnažnije verzije isporučivati 300 KS. Upravo će ta verzija imati pogon na sva četiri točka, odnosno po jedan električni motor na obje osovine.

 

Postojali su planovi i za Scirocco s konvencionalnim motorom, no, nakon afere Dieselgate su se prioriteti kompanije Volkswagen promijenili. Coupe nije bio visoko rangiran na toj listi.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.