x

Volkswagen predstavio samovozeći koncept Sedric!

Njemački proizvođač Volkswagen predstavio je svoj samovozeći koncept Sedric, koji nudi uvid u budućnost automobilske industrije, električnih vozila i tehnologije za autonomnu vožnju.

Sedric (SElf-DRIving Car) je predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi te predstavlja prvi Volkswagenov potpuno autonomni koncept dizajniran za vrijeme kada samovozeća tehnologija više ne bude zahtijevala ljudsku superviziju.

 

Automobil nalikuje na kapsulu, a posjeduje naprednu tehnologiju namjenjenu električnim vozilima, koja otvara mogućnosti redizajniranja automobila u svrhu poboljšanja udobnosti i povećanja slobodnog vremena.

 

Kutijasti dizajn je omogućio mnogo prostora u unutrašnjosti, električlni motor se nalazi u nivou točkova, a baterija koja ga napaja je smještena između osovina.

 

S obzirom da nema potrebe za upravljačem, unutrašnjost je postala poput dnevnog boravka sa sjedištima u stilu sofe, tu je veliki poluprovidni ekran, kao i biljke.

 

VW-ov koncept je baziran na ideji dijeljenja auitomobila. Kompanija je zamislila da putnici pozovu Sedric pritiskom dugmenta na daljinskom upravljaču, a potom glasovnim naredbama odrede destinaciju. Automobil će moći koristiti osobe svih uzrasta i sposobnosti.

 

Ipak, većina mogućnosti ovog automobila su zasad više ideje nego stvarnost, no, samovozeći automobili se već pojavljuju na cestama. Uber je provodio eksperimente sa samovozećim taksi vozilima, a kompanija Waymo je ranije predstavila svoj samovozeći automobil, koji će se na tržištu pojaviti ove godine.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.