x

Volvo u Ženevi predstavlja Concept Estate!

Volvo će na sajmu automobila u Ženevi predstaviti trećeg predstavnika posljednje serije konceptnih automobila - Concept Estate - koji dodatno naglašava novi dizajnerski jezik Volva, ali istovremeno prikazuje izgled i funkcionalnost enterijera nadolazećih Volvo modela.  

Najveća snaga atraktivnog enterijera novog Volva Concept Estate jeste njegova jednostavnost. Tradicionalni prekidači i kontrole zamijenjene su velikim kontrolnim panelom u centralnoj konzoli, odnosno velikim ekranom osjetljivim na dodir po uzoru na tablet, koji na taj način Volvo unutrašnjost uvodi u 21. stoljeće.

„Osnovna ideja je organizacija kontrola i informacija na savršeno intuitivan i jednostavan način. Sve je tačno tamo gdje očekujete da bude, što vožnju čini ugodnijom, efikasnijom i sigurnijom.“ - kaže Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik dizajna pri Volvo Car grupaciji.

U kombinaciji sa posebno razvijenim softverom, ekran osjetljiv na dodir će biti glavni kontrolni panel za novo iskustvo boravka u Volvo automobilu. On mijenja svu dugmad i kontrole, osim nekoliko krucijalnih funkcija, kao što je podešavanje volumena zvuka, play/pause kontrola, svjetla upozorenja ili grijači stakla. Kontrolni panel je također u savršenoj interakciji sa digitalnom instrument tablom ispred vozača.

„Kada ste oslobođeni brojnih dugmadi i kontrola za rastući broj funkcionalnih opcija, to je kao da ste oslobođeni lisica. To nam je omogućilo stvaranje predivnog enterijera. Ovaj konceptni automobil prikazuje kako će korisnički interfejs biti integrisan u sljedeću generaciju naših automobila.“ - tvrdi Robin Page, direktor dizajna enterijera pri Volvo Car grupaciji.

Volvo je kompanija koja ponovo definiše karavansku formu, kombinujući funkcionalnost, prostranost i praktičnost sa performansama. Postojeći V70 i XC70 modeli su među najcjenjenijim karavanima na tržištu, a novi Concept Estate prikazuje način na koji će kompanija nastaviti svoju tradiciju u nadolazećim modelima.

Volvo je na pobjedničkom putu sa svojim konceptnim automobilima, Concept Coupé je imenovan najboljim automobilom sajma u Frankfurtu, dok je Concept XC Coupé osvojio prestižnu „Eyes ON Design“ nagradu na sajmu automobila u Detroitu. Globalna pažnja prema Volvo konceptnim automobilima sve je jača, obzirom da isti najavljuju dugoočekivanu novu generaciju SUV modela XC90, koji stiže ove godine.

Lekcije iz istorije

Stražnji dio novog Concept Estate, podsjeća na originalni Volvo 1800 ES iz ranih 70-tih godina prošlog stoljeća.

„Modeli serije 1800 su prave Volvo ikone, poznati po svojoj prelijepoj formi i detaljima. Ipak, korištenjem elemenata sa originalnog automobila ne mora značiti retro dizajn. Iskoristili smo specifične linije originala, kako bi stvorili vezu sa slavnom prošlošću i stvorili budućnost u kojoj je naglašena ljepota vitalni dio Volvo identiteta.“ - kaže Thomas Ingenlath.

Suptilna inspiracija modela serije 1800 evidentna je i na nekoliko detalja unutar Concept Estate modela, kao što je kolo upravljača, instrument panel i sami pokazivači. Robin Page objašnjava: „Prve četiri decenije Volvo istorije, obilježila je vrhunska kvaliteta izrade i materijala. Ovaj vitalni dio našeg DNK sada spajamo sa inovativnom tehnologijom i pametnom funkcionalnošću. To je pravi skandinavska kreativnost. Rezultat je egzotičan enterijer sa izvornim materijalima i naglašenim smislom za detalje.“

Izvor: automoto.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.